Duurzaam

3 manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen

We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om samen de klimaatverandering op alle mogelijke manieren te bestrijden. Of het nu groot of klein is, hier zijn enkele manieren om uw ecologische voetafdruk dagelijks te verkleinen.

Minder autorijden

Auto’s zijn samen goed voor een vijfde van alle emissies in de Verenigde Staten. Door gebruik te maken van alternatieven voor het rijden, zoals carpoolen, wandelen en fietsen, kunt u gemakkelijk de verkeersopstoppingen en de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Het is ook een makkelijke manier om met vrienden in contact te komen, geld te besparen en een beetje te bewegen terwijl je naar de les gaat. Carpoolen, fietsen, wandelen en het nemen van openbaar vervoer zijn allemaal hanteerbare manieren om te helpen. Als je iedereen optelt die reist en iedereen die rijdt, heeft dat een grote impact op het milieu.

Pelletkachel

Een pelletkachel kopen is een verantwoorde manier om je huis te verwarmen, dit komt vooral door de brandstof van de pelletkachels. Houtpellets zijn een CO2-neutrale brandstof. Dit komt omdat pellets worden gemaakt van afvalproducten (houtresten). Als er niets met de houtresten wordt gedaan, zouden ze verrotten en CO2 uitstoten. De hoeveelheid CO2 in houtpellets wordt tijdens de levenscyclus van de boom geabsorbeerd. De verbranding van de pellets stoot dan dezelfde hoeveelheid CO2 uit. Dit betekent dat er, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals gas en stookolie, geen extra CO2 aan de atmosfeer wordt toegevoegd. Kortom, het verbranden van pellets is meer CO2-neutraal en dus beter voor het milieu.

Eet minder vlees

Volgens Greenpeace veroorzaakt het houden van enorme hoeveelheden vee, zoals koeien, varkens en kippen, net zoveel broeikasgasemissies als alle auto’s, vrachtwagens en auto’s samen. De veeteelt is ook een belangrijke oorzaak van ontbossing, watervervuiling, luchtvervuiling en biodiversiteitsverlies. Je hoeft morgen niet meteen vegetariër te worden. Zelfs als je je alleen al bewust bent van je vleesconsumptie en elke week minder maaltijden met vlees eet, kan dat invloed hebben op je ecologische voetafdruk en zelfs op je gezondheid. Onderzoek toont aan dat het eten van meer plantaardig voedsel de risico’s op hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes kan verminderen.