3 Strategieën voor het opstellen van een bedrijfsnoodplan
Rampen en noodsituaties zijn er in alle soorten en maten. Of het nu gaat om een wereldwijde pandemie die leidt tot een gedwongen productiestop of een natuurramp veroorzaakt door noodweer zoals overstromingen, nood- en crisissituaties kunnen een enorme impact hebben op de veiligheid van het team, winstgevendheid, de infrastructuur en het groeipotentieel van een bedrijf. Dit maakt het voor eigenaars van kleine en startende ondernemingen essentieel om na te denken over de noodzaak van rampenparaatheid, want de toekomst van hun bedrijf kan afhangen van hun vermogen om te herstellen van een ramp. Om je hierbij te helpen, hebben we in dit artikel enkele belangrijke strategieën uitgelicht voor het maken van een praktisch plan voor rampenparaatheid.
1. Maak een overzicht van de mogelijke risico’s
De basis van een gedegen noodplan is het inventariseren van wat je met het plan wilt bereiken. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met de ernst van de gevolgen voor jouw bedrijf beperken. Hiervoor moet er rekening gehouden worden met werknemers, activa, activiteiten en consumenten, wat betekent dat jouw plan specifieke eisen moet bevatten om ervoor te zorgen dat alles zo snel en veilig mogelijk weer functioneert.
Stel vervolgens een lijst op van de mogelijke risico’s en alle aspecten die horen bij rampenparaatheid, zoals richtlijnen voor noodmaatregelen en een overzicht van de verschillende gebieden die moeten worden aangepakt, zoals overheidsvoorschriften en roosters voor werknemers. Je kunt hierbij een checklist voor jouw bedrijfstak gebruiken om elk onderdeel van je bedrijf te beoordelen.
2. Het uitvoeren van een impactanalyse
Zodra de risico’s in kaart zijn gebracht en er een handig overzicht is gemaakt, moet er worden gekeken in hoeverre een crisissituatie ernstige gevolgen zal hebben. Als je weet hoe verstorend een noodsituatie voor jouw bedrijf kan zijn, kun je de meest effectieve reactie op de dreiging voorbereiden. Of het nu gaat om schade aan gebouwen en machines, het vervangen van beschadigde voorraad of het informeren van consumenten over een datalek, elk mogelijk risico heeft zijn verwachte impact. Bepaal welke scenario’s van toepassing kunnen zijn, zoals lagere inkomsten en verkoop, hogere kosten, vertragingen, boetes van regelgevende instanties, ontevredenheid van klanten en mislukte transacties.
3. Bepaal welke middelen je nodig hebt om de veiligheid te waarborgen
Wanneer jouw onderneming een beter beeld heeft gekregen van de risico’s en beoordeelt wat de impact ervan kan zijn, is het van belang om te kijken naar de materialen die benodigd zijn om de schade van diverse noodsituaties te beperken. Je kunt hierbij denken aan speciale softwaresystemen die je beschermen tegen cyberaanvallen of een oproepsysteem voor verschillende doeleinden, zoals bedrijfshulpverlening, technische meldingen en pieperssystemen voor specifieke installaties. Andere middelen die van belang kunnen zijn voor noodsituaties, zijn communicatiemiddelen en veiligheidsmaterialen zoals brandblussers en beschermende kleding.