Duurzaam Tuin Wonen

3 tips voor kweekkassen voor beginners

Het kweken van je eigen producten in een kweekkas is ontzettend leuk tijdverdrijf die je ook nog eens heel veel oplevert. Kweekkassen vereist net als bij elke hobby een zekere mate van vaardigheid en kennis. Er zijn namelijk altijd een aantal variabelen die het succes van de oogst kunnen beïnvloeden. Onthoud dat het moeilijk kan zijn om alles meteen goed te doen in het eerste seizoen als kweekkas beginner, maar met deze 3 tips kom je al een heel eind!

Zorg dat je alle benodigdheden in huis hebt

Een van de grootste voordelen van een kas is dat je de groeiseizoenen van de groenten en fruit kunt verlengen. Je kunt namelijk al vroeg in de lente of zomer beginnen en het is zelfs mogelijk om het hele jaar door bepaalde groenten te telen. Voordat je begint, is het belangrijk dat je een aantal essentiële benodigdheden in huis hebt, zoals potten, potgrond, kunstmest en zaden. 

Ventileer de kas regelmatig 

Seizoenen spelen een grote rol bij het ventileren van een kweekkas van elk formaat. In de zomer zijn de convectiestromen die door de natuurlijke warmte ontstaan ​​ruim voldoende om een ​​goede circulatie in de kweekkas te behouden. Door zowel de roosters en de dak ventilatoren open te houden in de zomer, wordt koele lucht door de muren naar binnen getrokken terwijl warme lucht via het dak kan ontsnappen en voor een constante toevoer van verse lucht zorgt. In de winter kan het echter moeilijker zijn om de luchtcirculatie in stand te houden en dit kan zorgen voor veel schimmelgroei. Zorg ervoor dat de grond niet te veel water krijgt en zorg voor genoeg ventilatie.

Weet wanneer je de planten water moet geven

Een van de meest voorkomende fouten die nieuwe kwekers maken, is om de planten water te geven volgens een vast schema. Er zijn een aantal variabelen die bepalen wanneer de planten water nodig hebben, zoals de temperatuur, vochtigheid en de groeifase van de planten. In de winter hebben de planten bijvoorbeeld maar één keer in de 10 dagen water nodig, maar in de zomer kan het nodig zijn om dit te verhogen. De beste manier om te weten wanneer de planten water nodig hebben, is door het vocht in de grond te meten. Dit kun je doen met speciale vochtmeters.