Duurzaam Tuin Wonen

5 Redenen om een zwembadoverkapping te nemen

Heb je een zwembad in je tuin, dan heb je vast al eens overwogen om er een overkapping overheen te laten bouwen. Als het er tot op heden nog niet van is gekomen, dan heb je een aantal voordelen gemist. In dit artikel lees je er alles over, zodat je na het lezen snel een besluit kunt maken.  

1 Geen vuil in je zwembad

De meest voor de hand liggende reden om een zwembadoverkapping te nemen is om te voorkomen dat er vuil in je zwembad komt. Denk bijvoorbeeld aan bladeren, zand en andere in de rondte vliegende voorwerpen. 

 

Vuil in je zwembad kan je zwemplezier bederven en dat zou zonde zijn. Een zwembad in de tuin heb je juist genomen om in te kunnen relaxen. Wanneer je zwembad sterk vervuild is, kan het zelfs tot een ongezonde situatie leiden. Een goede reden voor een overkapping dus! 

 

Bijkomend voordeel van weinig of geen vuil in je zwembad, is dat je minder tijd kwijt bent aan het onderhoud. Zo blijft het zwembad in je tuin ook het ontspanningsoord, zoals je het ooit bedacht had. 

2 Langer genieten van het zwemseizoen

Een zwembad in de tuin neem je vooral om lekker te kunnen genieten en ontspannen. En daarover gesproken: met een overkapping over je zwembad kan je er veel langer van genieten. In Nederland kunnen we zo’n 5 maanden gebruik maken van het zwembad, vanwege ons klimaat. Echte die-hards wellicht iets langer, maar aangenaam zwemmen is het in de koude wintermaanden niet. 

 

Met een zwembadoverkapping wordt dit echter een ander verhaal. Doordat de warmte onder de overkapping blijft hangen kun je het hele jaar door gebruik maken van een zwembad. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat je een hoge variant neemt, zodat je er ook onder kunt staan en lopen. 

3 Goed voor het milieu

Met het oog op duurzaamheid van de aarde en verantwoord omgaan met het milieu, levert een zwembadoverkapping ook een sterke bijdrage. Doordat er veel minder vuil in het water terecht komt, hoeft het vrije chloor zich veel minder te binden aan vuildeeltjes. Vrij chloor wordt daardoor minder omgezet in gebonden chloor. Dit is gunstig voor het milieu, omdat er minder chloor aan het water toegevoegd hoeft te worden wanneer het gebonden chloorgehalte laag is.

 

Chemische schoonmaakmiddelen zoals chloor zijn in bepaalde mate nodig om het water van goede kwaliteit te houden, maar waar er op bespaard kan worden is dat mooi meegenomen. 

4 Besparing van energiekosten

Door het gebruik van een overkapping kan er enorm bespaard worden op energie. Hoe dit zit? De overkapping zorgt voor een laag stilstaande lucht, tussen het dak van de overkapping en het water. Deze lucht warmt op twee manieren op. Aan de ene kant schijnt het zonlicht van buitenaf op de overkapping, en aan de andere kant warmt de lucht op doordat mensen binnen de overkapping warmte produceren. 

 

Dit behoud van warmte is prettig voor de portemonnee, maar ook goed in het kader van duurzaam gebruik van energie. Helemaal nu energie erg schaars is, is het een prettige gedachte om hier zuinig mee om te gaan. 

5 Veiliger 

Een zwembadoverkapping zorgt voor een stukje extra veiligheid. Doordat de kap geheel sluitend is, voorkom je dat kinderen of huisdieren in het water kunnen vallen op momenten wanneer je geen zicht hebt op het zwembad. 

 

Vind je het tijdens de zomer toch prettig om een open zwembad te hebben? Ook dan zijn er mogelijkheden in de vorm van een verrijdbare zwembadoverkapping. Die bieden op momenten dat je bij het zwembad aanwezig bent volledige vrijheid van bewegen, terwijl ze op andere momenten de veiligheid waarborgen.