Keuken

5 tips voor de aanschaf van een nieuwe wasmachine

Wanneer je een nieuwe wasmachine gaat aanschaffen, wil je er zeker van zijn dat het de juiste is die past bij jouw huishouden, gebruik en wensen. Er zijn verschillende punten waar je op moet letten. Met de onderstaande tips zorg je ervoor dat je jouw perfecte wasmachine kiest. 

 

1. Het type wasmachine

 

Er zijn verschillende typen wasmachines met elk hun eigen specifieke kenmerken: voorladers, bovenladers, was-droogcombinaties. Bij een voorlader zit de vulopening aan de voorkant. Daardoor kun je er iets bovenop plaatsen. Dit type gebruikt minder water dan een bovenlader. Een bovenlader wasmachine vul je aan de bovenkant. Dit type is klein en kan daarom ruimte besparen. Ook voorkomt het dat je veel moet bukken bij het vullen of legen van het apparaat. Een was-droogcombinatie is een wasmachine en droger in één. Daardoor heb je geen aparte droger nodig, wat ruimte en geld bespaart. 

 

2. Bepaal de juiste vulcapaciteit

 

Let vervolgens op de vulcapaciteit van de wasmachine. Dit bepaalt hoeveel was je erin kwijt kunt. Daarbij geldt niet dat groter altijd beter is. Een wasmachine is namelijk het meest energiezuinig als je hem goed vol stopt. Bij een te grote wasmachine, zal je hem minder snel volledig vullen, wat zonde is. Voor een huishouden van 1 of 2 personen is een wasmachine met een capaciteit van 5 of 6 kg passend, bij 3 of 4 personen past 6 tot 8 kg en bij 5 of meer personen 9 kg of meer. 

 

3. Let op het toerental

 

Het toerental geeft aan hoe droog de was is na het centrifugeren. Een toerental van 1200 toeren draait 1200 keer per minuut rond. Theoretisch komt een kledingstuk droger uit een wasmachine met 1600 toeren. Het droogt vervolgens sneller aan de lijn en het bespaart energiekosten voor het drogen van de kleding die in de droger moet. Al maakt in de praktijk een wasmachine met 1400 toeren de was bijna net zo droog als een wasmachine met 1600 toeren. 

 

4. Het gewenste geluidsniveau

 

Het geluidsniveau kan ook een belangrijke kenmerk zijn om op te letten. Vooral wanneer hij dichtbij een slaapkamer staat en je regelmatig ’s nachts wast vanwege de goedkopere nachtstroom. Er zijn wasmachines die een nachtmodus hebben, waarin hij minder geluid produceert. Een stille wasmachine heeft een geluidsniveau van 48 tot 53 dB tijdens het wassen en van 71 en 73 dB tijdens het centrifugeren. 

 

5. Jouw favoriete wasprogramma’s

 

Als laatste zijn de wasprogramma’s allesbepalend in of een wasmachine bij jouw gebruik en huishouden past. Denk aan korte of juist lange programma’s, handwas, ECO-, zijde- of katoen-programma’s. Als je regelmatig kledingstukken van een kwetsbaar materiaal wast of bijvoorbeeld vaak shirtjes enkel wilt opfrissen, is het verstandig om erop te letten of de gepaste programma’s er ook op staan.