Duurzaam Tuin Wonen

Alles wat je moet weten over kliko’s

Wil je weten hoe je je afval moet scheiden, waarom dit belangrijk is, hoe het afval gerecycled wordt en daarnaast hoe je jouw kliko niet laat stinken en hoe je de kliko er mooi uit kunt laten zien, dan ben je bij dit artikel op het juiste adres. Speciaal voor jou behandelen we al deze onderwerpen zo bondig mogelijk, veel leesplezier!

Afval scheiden

Heb je thuis een tuin en heb je er verschillende kliko’s in staan, dan ben je al de goede richting op aan het gaan. Het is namelijk belangrijk om al uw afval te scheiden, door dit te doen kan een groot deel van je afval hergebruikt worden. Er bestaan verschillende categorieën waarin je je afval kunt scheiden:

  • GFT oftewel Groente, Fruit en Tuinafval (maar ook etensresten), dit zit in de groene kliko
  • Papier/karton, dit zit in de blauwe kliko
  • Plastic (hier behoren ook de meeste blikken en drinkpakken bij), dit zit in speciale plastic vuilniszakken of in een oranje kliko
  • Glas (en textiel), dit doe je in een glas of textielcontainer bij je in de buurt
  • Restafval, dit is afval dat je niet kunt scheiden en zit in de grijze kliko

Hoe wordt het hergebruikt? GFT-afval wordt opgehaald en naar een andere locatie gebracht. Op deze locatie worden producten die er niet in horen (denk aan plastic of papier) gescheiden door een machine. De machine haalt er ook metaal uit met een magneet, waardoor er alleen nog maar pure GFT-afval overblijft. Vervolgens wordt het GFT-afval geperst en/of gecomposteerd/vergist. Hierna kan dit afval weer terug de natuur in, bijvoorbeeld als mest, dit zorgt ervoor dat de grondstoffen niet verspilt worden maar nog een keer terugkomen in de natuur. Ook een goede bijkomstigheid is dat er minder CO2 wordt uitgestoten wanneer het GFT-afval wordt gescheiden.

Papier en karton kun je helemaal recyclen. Het papier en karton wordt opgehaald en ook naar een andere locatie gebracht. op deze locatie wordt ook weer alles gescheiden zodat er alleen nog maar papier en karton overblijft. Hierna wordt het papier en karton samengeperst en getransporteerd naar een papierfabriek. Het papier wordt hier gemengd met water en daarna bewerkt zodat er nieuw papier gemaakt kan worden. Karton kan gedroogd en geperst worden om vervolgens weer nieuw karton van te vormen.

Ook plastic wordt naar een locatie gebracht en wordt vervolgens versnipperd, gewassen en omgesmolten naar nieuw plastic.

Glas kan ook helemaal gerecycled worden. Het verzamelde glas wordt eerst schoongemaakt, daarna samengesmolten en vervolgens wordt er nieuw glas van gevormd.

Restafval wordt gescheiden en daarna verbrand in een speciale energiecentrale. De overblijfselen worden gebruikt voor wegen en geluidswallen.

Een mooie, weggewerkte, niet-stinkende kliko

Wil jij dat je kliko niet lelijk in je tuin staat, kijk dan eens rond voor een kliko ombouw. Met een kliko ombouw is je kliko mooi weggewerkt en heb je geen lelijke uitzicht op je kliko. Heb je last van een stinkende kliko, probeer dan een beetje baksoda of kattenbakvulling op de bodem van de kliko te doen, dit zorgt ervoor dat je kliko minder gaat stinken. Ook kun je dan eerst het beste de kliko schoonmaken met bleekwater. Na deze dingen zul je geen stinkende kliko meer hebben!