Tuin

Boomschors, de bodembedekker voor jou!

Wat is een bodembedekker nou precies?

In landschapsarchitectuur verwijst de term bodembedekkers meestal naar boomschors of houtsnippers die worden gebruikt om alle delen van de grond goed te bedekken met daarmee slechts minimaal onderhoud. Met deze natuurlijke materialen kun je op een effectieve manier grote vlakten of hellingen bedekken. Het voordeel is dat er geen tot erg weinig onderhoud nodig is.

 

Decoratieve boomschors kan overal in je tuin worden gebruikt en heeft meerdere voordelen, hier kun je zien waar je het kunt gebruiken, hoe je het moet gebruiken en wat de voordelen zijn van het gebruik. Er is onder meer keuze uit topmerken zoals Pokon en Florentus.

 

Waar decoratieve boomschors te gebruiken

Decoratieve boomschors wordt meestal gebruikt om kale grondgebieden in bloembedden en borders te bedekken, dit zorgt voor een schone visuele achtergrond, waardoor je planten en bloemen doorschijnen en je tuin in stijl afmaken. Het is ook geweldig om te gebruiken in de speelruimte van een kind, het zorgt niet alleen voor een zachtere landing, het beschermt de tuin ook tegen slijtage. Het kan ook gemakkelijk worden opgeschept en verwijderd wanneer de speelruimte niet meer nodig is en overgebracht naar de bloembedden of je kunt het gebruiken om een ​​pad te maken!

 

Hoe decoratieve boomschors te gebruiken

De beste tijd om decoratieve boomschors aan te brengen, is wanneer de grond goed vochtig is. Meestal is dit in de late winter of het vroege voorjaar, maar schors kan op elk moment van het jaar worden aangebracht, zolang de grond maar vochtig is. Een minimum laag moet 5 cm dik zijn, zodat onnodige verdamping van het grondoppervlak wordt verminderd. Je hebt een schaar nodig om de bovenkant van de zak te openen, eenmaal geopend kun je de zak opklappen en op de daarvoor bestemde plek gieten, of je handen of een troffel gebruiken om te strooien (vergeet niet om geschikte tuin handschoenen te dragen als je de zak uitspreidt). Gebruik de platte rand van een hark om ervoor te zorgen dat de schors egaal is en om hem onder planten en struiken te verplaatsen.

 

Decoratieve boomschors gebruiken – De voordelen

Het aanbrengen van een dikke laag decoratieve boomschors op je bodemoppervlakken (een zogenaamde mulch) doet veel meer dan alleen je tuin er aantrekkelijk uit laten zien. Het helpt bodemvocht vast te houden, gaat onkruidgroei tegen en zal geleidelijk de structuur van je bodem verbeteren. De boomschors helpt ook om de grond te isoleren en de wortels van je planten te beschermen tegen koud vriesweer in de winter en hete, droge omstandigheden in de zomer. Decoratieve boomschors is er in verschillende kleuren, maten en soorten, zodat je kleur kunt toevoegen aan eenvoudigere gebieden waar struiken groeien of aan de speelruimte voor kinderen.

 

Decoratieve boomschors ideeën voor gebruik

– Breng aan als een fantastisch contrast met andere materialen die in je tuin worden gebruikt, breng het gevoel van de natuur terug in moderne ontwerpen.

– Een kleurrijk contrasterend pad, ook veiliger dan veel harde oppervlakken omdat het in de winter niet glad wordt.

– Een natuurlijk pad waar grind, platen of andere materialen gewoon niet zouden passen.

Hoe lang gaat kwalitatieve boomschors nou mee?

Boomschors mulch is gemaakt van organisch plantaardig materiaal en is dus biologisch afbreekbaar. Uiteindelijk zal deze mulch afbreken en zul je hem moeten vervangen door een nieuwe laag. Voeg geen nieuwe laag boomschors mulch toe voordat de oudere laag volledig is uiteengevallen en gemengd met de aarde. Als je nog wat stukjes mulch over hebt, moet je de oude laag verwijderen voordat je een nieuwe toevoegt. Boomschors mulch gaat lang mee, vooral als deze ongestoord wordt gelaten. Je kunt verwachten dat het maar liefst zeven tot tien jaar meegaat als je het goed onderhoudt. De schors mulch moet constant contact hebben met de onderliggende grond en regelmatig water krijgen. Hierdoor blijft het versnipperen van de schors relatief gezond en wordt de afbraak vertraagd. De duurzaamheid maakt het een uitstekende keuze voor tuinders, dus de meesten aarzelen niet om vooraf een iets hogere prijs te betalen voor deze mulch.