Wonen

De 7 handigste hypotheektips van het jaar!

Er komt van alles kijken bij het afsluiten van een hypotheek om een huis te kopen. Voorkom onnodig hoge kosten door goed op de hoogte te zijn van wat je precies moet doen. Ga door met lezen hieronder om na te gaan wat de 10 meest handige tips van het jaar zijn.

 

Tip 1: Neem een hypotheekadviseur

Eén van de meest onmisbare tips uit dit lijstje is dat je het beste kunt kiezen voor hulp bij hypotheek: schakel een hypotheekadviseur in voor professionele begeleiding. De adviseur kan je aangeven welke woningen het beste bij je budget, je wensen en je situatie passen.

 

Tip 2: Hoe meer overwaarde, hoe beter

De bank blijer zijn naarmate de overwaarde op je huis hoger is. Banken lopen in dat geval minder risico en zijn sneller bereid om een hypotheek af te sluiten. Beschik je over je eigen financiële middelen, verlaag dan je hypotheek door ze aan te wenden.

 

Tip 3: Vergelijk opties

Vraag een aantal vrijblijvende offertes aan, maak een vergelijking van meerdere hypotheekverstrekkers en vergelijk niet slechts op basis van de rente. Een lage rende staat namelijk niet gelijk aan lage hypotheeklasten. Vergelijk naast de rente ook op de voorwaarden en bijvoorbeeld de looptijd. Bij de ene zijn de voorwaarden gunstiger terwijl een andere hypotheekaanbieder juist een minder lange looptijd aanbiedt.

 

Tip 4: Rentevast of juist niet?

Bij de meeste hypotheekverstrekkers krijg je interessante kortingsacties als je een hypotheek afsluit. Hierbij is de rente een stuk lager gedurende een bepaalde beperkte periode. Nadat deze periode is verstreken zullen de maandelijkse lasten stijgen, maar het kan ook zijn dat u een nieuwe rente aangeboden krijgt. Een andere optie is om rentevaste tarieven te kiezen. Nadat de rentevaste voorbij is zullen je maandlasten omhoog gaan wanneer de kortingsperiode is verstreken.

 

Tip 5: Zelf ook geld inzetten

Zet zoveel mogelijk eigen middelen in; zo worden de maandelijkse lasten verlaagd. Je kunt ook kiezen om de kosten van het afsluiten van de hypotheek te financieren uit eigen zak. Gaat het om het oversluiten van een hypotheek en moet er een boete worden betaald, dan moet dit ook gebeuren op eigen kracht. Het is namelijk niet mogelijk om de boete op te nemen in de financiering.

 

Tip 6: Verbouwing financieren

Wil je het huis verbouwen en de kosten daarvan in de hypotheek meenemen? Mocht hier ruimte voor over zijn, dan kun je de waarde van je hypotheek verhogen. Dit is een slimme manier om je woning te verbouwen zonder dat je veel geld moet investeren in één keer. Daar komt nog bij dat het afsluiten van een additionele persoonlijke lening niet noodzakelijk is.

 

Tip 7: Overlijdensrisicoverzekering of niet?

Neem je een hypotheek met een overlijdensrisicoverzekering, dan geeft de verstrekker je meestal een mooie korting waardoor je van een aantrekkelijke verlaging op de hypotheekrente profiteert. Je kunt om persoonlijk advies bij een professioneel vragen als je niet zeker weet in hoeverre het je bevoordeelt om ook een overlijdensrisicoverzekering te nemen of niet.