Tuin

De juiste manier van grasmaaien

Of je nu een grote of kleine tuin hebt. Gras is er meestal niet weg te denken. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw grasmat er als een biljartlaken uitziet.

Welke grasmaaier is voor mijn gazon geschikt, wat is de ideale maaihoogte en is het beter om het gras tijdens het grasmaaien op te vangen of kun je het beter als compost op het gazon laten liggen? Dit zijn misschien vragen die bij je opkomen als  het gaat om het zorgen voor je tuin. Juist voor deze vragen staan hier een aantal tips om het niet helemaal te verpesten.

De beste grasmaaier voor je tuintje
Als de grasvlakte in je tuin niet extreem groot is, twijfel je waarschijnlijk tussen een elektrische grasmaaier of een kooimaaier.

Een kooimaaier, ofwel handgrasmaaier, is onderaan de streep beter voor het gras maar zijn vaak wat onhandiger omdat ze door eigen kracht voortgeduwd moeten worden. Ook is bij dit type tuingereedschap de hoogte instellen wat lastiger dan bij de elektrische variant. Verder is de kooimaaier wel erg compact en is makkelijk op te bergen in het tuinhuisje, waar waarschijnlijk toch al zoveel rommel in ligt. En natuurlijk heb je ook niet die onhandige kabel waar je waarschijnlijk 6 keer over struikelt voordat die groene mat op hoogte is.

Een elektrische grasmaaier maakt het grasmaaien simpel. De elektrische grasmaaier is ook niet voor niets een populaire keuze en is voor bijna elk gazonoppervlak wel te gebruiken. Doordat het verbonden is met het stroomnet beweegt de elektrische grasmaaier met een simpele handbeweging gemakkelijk over de plak. De stroomkabel kan soms als onhandig worden ondervonden maar voor een beetje tuinman is dit natuurlijk geen enkel probleem. Zorg natuurlijk wel eventjes dat de verlengsnoer de juiste lengte heeft zodat zelfs de uiterste hoekjes netjes gemaaid kunnen worden.

Mocht je nu toch denken van: aan die verlengsnoer van de Elektrische grasmaaier heb ik een hekel en, ik zoek het niet om zelf die kooimaaier rond de tuin te duwen. Dan zijn er natuurlijk ook nog altijd benzine grasmaaiers en accu grasmaaiers. Benzinemaaiers waren voorheen de best geschikte grasmachines voor de grote meters. Tegenwoordig zijn er echter grasmaaiers op accu die bijna hetzelfde bereik hebben.

De ideale maaihoogte
Misschien lijkt het op het eerste blik niet belangrijk. Want wat maakt het nu uit of het gras nu 2 of juist 5 centimeter is. Bij de ene hoef je alleen minder snel opnieuw te maaien. Maar het maakt wel degelijk uit op welke hoogte je de grasmaaier instelt. 3 tot 5 centimeter is de standaard hoogte van een gazon. Bij een speelgazon is het verstandig om  het iets aan de hoge kant te maaien omdat dit gras meestal toch wel wat meer te verduren heeft door al het speelplezier. Een siergazon mag wat korter gemaaid worden omdat dit minder te verduren heeft. Door het korter te maaien komt er meer licht op de jongere grassprieten waardoor ze sneller groeien. Vaak wordt eind oktober in de meeste tuinen het gras voor de laatste keer gemaaid. Laat het gras dan wat langer zodat de jonge grassprietjes de winterkou overleven.

Gras laten liggen of opvangen
Als laatste wil ik het nog even kort hebben over het laten liggen of het opvangen van het gemaaide gras. Want wat is het nou… De een zegt dat het eerste beter is de ander het tweede. Als het gras volledig droog is en het maaisel maar korte sprietjes zijn kun je het laten liggen. Dit is dan weer compost voor het gras. Anders is het verstandig om het maaisel altijd op te vangen. Hierdoor zorg je er ook weer dat er voldoende licht binnen blijft komen en krijg je een mooie volle grasmat.