Duurzaam

De kant van jouw pannendak die je nooit eerder hebt gezien

De meerderheid van de huizen in Nederland heeft een hellend dak. Op de meeste van deze daken liggen dakpannen als dakbedekking. Dakpannen gaan gemiddeld 50 tot soms wel 80 jaar mee. Veel mensen zullen een huis dus kopen en verkopen met hetzelfde dak erop. De kans is dan ook heel groot dat jou dak nooit zijn ware gezicht aan jou heeft getoond! Dat valt op te lossen door je dakpannen te reinigen.

Wat houdt dakpannen reinigen in?

Je dakpannen reinigen klinkt op zich niet zo heel spannend, en dat is het ook niet. Het betekent niets meer dan het schoonmaken van je pannendak. Dit schoonmaken lukt alleen niet met een sponsje en een emmer warme sop. Een pannendak wordt op twee manieren gereinigd.

De eerste methode maakt simpelweg gebruik van een hogedrukreiniger. Door de dakpannen even grondig onder te spuiten onder hoge druk zal het hardnekkige vuil dat zich door de jaren heen heeft opgebouwd namelijk loskomen. De doffe kleuren worden helder en een brandschoon dak komt onder de waterstraal vandaan. Deze methode kan je uiteraard prima zelf doen om een schoon dak te krijgen. Let daarbij alleen wel op dat je niet per ongeluk een dakpan van het dak af spuit.

De tweede methode is iets meer werk, maar loont ook meer. Om dakpannen echt goed schoon te krijgen is een hogedrukspuit namelijk niet voldoende. Het oppervlakte wordt weliswaar schoon, maar het vuil dat zich onder de dakpannen heeft opgehoopt zal niet verdwijnen. Dit vuil kan je dakpannen dus nog steeds aantasten, wat de levensduur van je dak niet ten goede komt. Een dakdekker, of jijzelf als je geen hoogtevrees hebt, kan de dakpannen loshalen en allemaal apart reinigen. Zo pak je ook het vuil onder op de dakpannen grondig aan en is je dak voorlopig even vrij van vuil en mosgroei. Hierna kunnen de dakpannen weer terug op het dak worden gelegd.

Waarom mijn pannendak reinigen?

Het reinigen van je dak heeft meerdere redenen. Misschien is het niet de eerste klus waar je aan denkt als je wat tijd en/of geld over hebt, maar heet loont toch zeker. Je zult namelijk nog versteld staan welke heldere kleuren zich allemaal onder dat vuil verscholen houden. Een schoon dak kan de hele uitstraling van de buitenkant van je huis veranderen. Het uiterlijk is echter niet het enige voordeel van een goede reinigingsbeurt. Zoals hierboven reeds gezegd zorgt een schoon dak namelijk ook voor een langere levensduur. Vuil en mos tasten je dakpannen aan, ook waar je dat niet direct zult zien en merken. Door dit schoon te maken geef je je pannendak een gloednieuwe kans op vuil aan de buitenkant te houden, en kan je zomaar een paar jaren redden op de levensduur van je dak.

Wat kan ik nog meer doen?

Als je echt wilt dat je pannendak zo lang mogelijk mee gaat kan je naast een reiniging nog een paar dingen overwegen. Je kunt je dakpannen bijvoorbeeld laten coaten of impregneren. Er wordt dan een beschermende laat op je dak toegevoegd dat je pannen zou moeten beschermen tegen water, nieuw vuil en verkleuring door de zon.