Wonen

De risico’s van asbest

In veel oude woningen en bedrijfspanden (voor 1994) wordt nog met regelmaat asbest aangetroffen. Vroeger werd asbest namelijk gebruikt omdat het brandwerend materiaal is en daarnaast ook nog eens goed isoleert. Asbest heeft echter ook een groot nadeel. De asbestvezels zijn schadelijk voor de gezondheid als je ze inademt. Daarom hebben we de risico’s van asbest op een rijtje gezet.

Hoe herken je asbest

Bij oude panden kom je asbest meestal tegen in golfplaten, afvoerbuizen en schoorstenen. In sommige gevallen wordt asbest ook verwerkt in materialen zoals plafondplaten, vensterbanken, en vloerzeilen. In de meeste gevallen is asbest niet zozeer gevaarlijk als het goed bevestigd is. Echter door te gaan breken, zagen of boren in het materiaal kunnen er kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Ook bij slijtage door de jaren heen kan dit het geval zijn. Het inademen van deze stoffen kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

De gezondheidsrisico’s

Zoals gezegd kunnen het inademen van asbest gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Asbest bestaat uit zeer kleine vezels die met het blote oog niet waar te nemen zijn. Het inademen van deze vezels kunnen echter op lange termijn long-, longvlies- of buikkanker veroorzaken. Asbestvezels hangen altijd in de lucht. Je krijgt dus elke dag hier wel iets van binnen. In hoeverre het schadelijk is voor uw gezondheid hangt af van de hoeveelheid vezels die u naar binnen krijgt. De kans dat je echt gezondheidsschade oploopt door asbest is niet zo groot. Toch is het verstandig om wat aan de asbest in of nabij uw woning te doen. Asbestsanering is in veel gevallen de slimste oplossing. Hierdoor wordt u zelf niet blootgesteld aan een grote hoeveelheid asbestvezels en zijn er experts aan het werk die precies weten hoe ze de asbest veilig kunnen verwijderen.

Omgaan met asbest

We hebben nog een aantal ‘omgangsregels’ uiteen gezet om veilig met asbest om te gaan.

  • Niet zagen of boren in asbesthoudende materialen
  • Hechtgebonden asbest kunt u het beste laten zitten.
  • Niet-hechtgebonden asbest kunt u beter wel laten verwijderen. In deze materialen komen de asbestvezels gemakkelijker vrij.
  • Twijfelt u over asbesthoudende materialen in uw huis? Laat altijd een vakbekwaam iemand ernaar kijken. Zo voorkomt u gezondheidsrisico’s.