Tuin

De warmte en gezelligheid van een vuurkorf: 5 tips

Een vuurkorf kan garant staan voor vele sfeervolle avonden, voor zowel in de zomer als de winter. Ze komen in allerlei soorten en maten, maar welke kies jij en wat kosten ze? Hoe ga je er veilig mee om en wat zijn nog meer handige tips om vooraf te weten? We zetten het voor jou op een rijtje.

Waarom een vuurkorf 

Als je terrasoverkappingen hebt, dan zit je daar natuurlijk graag onder. Tuinoverkappingen biedt vele voordelen, maar wat als je nou een keer zin hebt in een echt vuurtje? Dan is het ook een leuke afwisseling om eens ergens anders te zitten. Een vuurkorf geeft licht en warmte af en daarmee is het zowel een praktisch ding als een sfeermaker. Als het ’s avonds afkoelt, ga je gewoon wat dichter bij het vuur zitten. Het knisperend geluid en de mooie kleuren kunnen heel ontspannend zijn. Het is ideaal als je even uit je hoofd wil gaan, maar ook gezellig met een vriend, met eventueel een marshmallow of een worstje erbij die je boven het vuur kunt braden. Daarnaast zit je lekker uit de wind dankzij de glazen schuifdeuren.

Wat kost een vuurkorf? 

Je hebt al een vuurkorf voor nog geen tien euro en als je flink in de buidel wilt tasten kun je er ook honderden euro’s aan uitgeven. De meest simpele versie is een ijzeren korf op pootjes of een metalen emmer. Je kunt natuurlijk nog goedkoper gaan, door bijvoorbeeld een oude wastrommel of een oud ijzeren vat te gebruiken. Maar je wilt natuurlijk graag dat je vuurkorf ook mooi past op je terras. Daarom zijn er ook fraai afgewerkte exemplaren met mooie details, waar je vanzelfsprekend ook meer voor betaald.

Welk type vuurkorf kies je? 

Voordat je denkt: ‘dit type wil ik’, kan het lonen om te kijken welke soorten er verkrijgbaar zijn. Zo kun je voor een simpele open korf gaan, maar let wel dat hier hete stukjes uit kunnen wegspringen. Om die narigheid te voorkomen zijn er vuurkorven met een deksel of een vonkenscherm zodat je veilig en comfortabel zit. Ook de vorm is van belang, want ga je voor een ronde, vierkante of een korf in de vorm van een bal? Verder heb je hele open korven zodat je het vuur goed kunt zien branden, maar die hun hitte ook snel verliezen. Ga je voor een versie die dichter is, dan behoudt deze meer warmte terwijl je wel wat inlevert qua zicht op de vlammen. 

Een multifunctionele vuurkorf

Slimme ontwerpers hebben ontwerpen bedacht waarbij je een vuurkorf ook als barbecue en bijzettafel kunt gebruiken. Hierbij wordt dan gebruik gemaakt van een verstelbaar rooster, waar je zowel kolen als houtblokken op kunt leggen. Er zijn ook grote barrels die je kunt afsluiten met een deksel, zodat het object dienst doet als een bijzettafel. 

Veiligheidstips 

Hartstikke gezellig, zo’n vuurkorf, maar zorg er voor dat het gezellig blijft door de juiste maatregelen te nemen. Het beste kun je daarom geen alcohol of aanmaakvloeistof gebruiken om je vuurtje aan te maken, want dit kan een gemene steekvlam opleveren. Plaats de vuurkorf op een gelijkmatige plek of zorg ervoor dat hij stabiel staat, zodat het ding niet gemakkelijk kan omvallen. Ook zet je hem het beste neer uit de buurt van brandbare spullen en op een plek waar er genoeg ventilatie is. En hoewel het erg verleidelijk kan zijn: neem genoeg afstand zodat je geen brandwonden oploopt.