Interieur

Deze week: wat kost een openhaard?

Veel mensen zijn momenteel druk bezig met klussen in en rond het huis. Aangezien je op ons woonblog zit is de kans groot dat ook jij bezig bent met je woning. Het zou zomaar kunnen dat een mooie haard in huis al een lang gekoesterde wens van je is. Een haard is tenslotte een echte eyecatcher en kan voor ontzettend veel sfeer zorgen. Maar een openhaard in huis is vast niet goedkoop en gaat ongetwijfeld gepaard met een hoop gedoe. 

Klopt deze aanname wel? Is een haard altijd duur en alleen weggelegd voor vermogende Nederlanders? We zochten het voor je uit. Tipje van de sluier? We weten zeker dat je het kunt betalen, het is maar net waar je voor kiest!

Een traditionele openhaard

We gaan er niet omheen draaien. Een traditionele openhaard met schouw is duur. Voor de volledige aanleg inclusief schoorsteen ben je snel € 10.000, – euro kwijt, zo niet meer. Er moet namelijk een brandveilige constructie worden gebouwd die aan strenge eisen voldoet. Een dergelijke openhaard is dan ook niet voor iedereen betaalbaar. Daarnaast past zo’n haard ook niet in elke woning. Woon je bijvoorbeeld in een modern appartement dan kun je het wel vergeten. 

Maar niet gelijk bij de pakken neer gaan zitten! Er zijn gelukkig nog genoeg alternatieven. 

Een bio-ethanol haard

Een bio-ethanol haard is een sfeerhaard die ethanol gebruikt voor de verbranding in plaats van hout. Het voordeel hiervan is dat er geen rook en roet vrijkomt bij de verbranding. Deze haarden hebben dan ook geen schoorsteen of rookkanaal nodig wat een hoop kosten bespaart. Het leuke hiervan is dat je ook modellen hebt die geen schouw nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een hangende haard of een vrijstaand model. Bio-ethanol haarden zijn al te koop voor een paar honderd euro, maar kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s bij speciale design modellen. 

Een elektrische haard

Een alternatief voor bio-ethanol is elektriciteit. Elektrische haarden werken op stroom waardoor je enkel de stekker in het stopcontact hoeft te steken en kunt genieten. Over het algemeen zijn elektrische haarden een stuk veiliger omdat je niet te maken hebt met open vuur. Qua prijsrange is het erg vergelijkbaar met bio-ethanol haarden: van een paar honderd tot een paar duizend euro. Hoe duurder de haard, hoe realistischer de vlammen doorgaans zijn. Met name de haarden die licht combineren met waterdamp geven een bijzonder realistisch vuurbeeld.  

Een inbouwhaard

Wil je het gemak van een bio-ethanol of elektrische haard combineren met de looks van een mooie schouw? Kies dan voor een inbouwhaard. Overigens hoeft het geen traditionele schouw te zijn, maar kun je ook kiezen voor een moderne look. De kosten van een inbouwhaard hangen af van het type haard en het soort ombouw. Kies je bijvoorbeeld voor een hoekhaard, een roomdivider of een luxe cinewall? Houd toch zeker wel rekening met een paar duizend euro voor een mooi afgewerkte inbouwhaard. 

Conclusie: voor ieder huis een haard!

We kunnen concluderen dat er dankzij het ruime aanbod aan haarden voor ieder budget wel een haard te vinden is. Heb je niet zoveel te besteden? Kies dan voor een leuke bio-ethanol tafelhaard en geniet van een klein maar fijn vuurtje. Speelt geld geen rol? Laat dan een grote bio-ethanol haard inbouwen en waan je zelf in een luxe hotel. Voor ieder wat wils!