Wonen

Droomhuis laten bouwen? Volg dan deze tips

Het zit al jaren in je hoofd, en nu heb je eindelijk de knoop doorgehakt: jij wil je eigen huis laten bouwen. Hiervoor moet je wel je zaken op orde hebben en de juiste voorbereidingen hebben getroffen. Want hoe pas je dat nou eigenlijk aan: het laten bouwen van je droomhuis? Je leest het in deze tips.

  1. Het juiste huis in de juiste buurt

Ten eerste moet je voor ogen krijgen hoe je jouw droomhuis eruit wil laten zien. Wil je een groot of juist een wat kleiner huis? Wil je dat het huis heel hoog is of juist breed? Bedenk daarnaast ook hoe je het huis er van binnen uit wil laten zien. Moet het huis heel open zijn met veel ramen, of wil je het juist wat knusser hebben met veel stenen? Bedenk daarnaast in wat voor omgeving jij je huis wil laten bouwen: hou je van rust of juist van drukte?

 

Bij het schetsen van jouw droomhuis, is het handig om alvast rekening te houden met hoe jouw toekomst eruit zou kunnen zien. Heb je een partner en denken jullie aan kinderen? Ga dan na of er in de buurt een school is waar de kinderen op zouden kunnen zitten en houdt rekening met het aantal kamers dat er moeten komen. 

  1. Budget

Om jouw droomhuis werkelijkheid te maken, moet je natuurlijk wel over een bepaald budget beschikken. Ga in gesprek met een financieel adviseur, samen met deze persoon zal je een financieel plan gaan opstellen. Vervolgens bepaal je samen wat het gewenste budget hiervoor is en of je dit budget er voor over hebt. Als je dit budget hebt vastgesteld, vraag jezelf dan af: voldoet mijn budget aan alle kosten die ik ga maken met het bouwen van mijn droomhuis? Zo nee, dan zou je wat punten moeten heroverwegen. Zo ja: dan kan het bouwen beginnen! 

  1. Ga in gesprek met een bouwbedrijf 

Het bouwen kan natuurlijk pas echt beginnen, als je contact hebt gehad met een bouwbedrijf. Dit kan je zelf doen, of je aannemer. Overleg met dit bedrijf hoeveel man er nodig is voor het bouwen van je huis en welke materialen hiervoor het best kunnen worden gebruikt. Contact opnemen met een bouwbedrijf is altijd handig, ook om advies te vragen. Misschien dacht jij alleen een bouwlift nodig te hebben, terwijl het bouwbedrijf een torenkraan passender vindt. 

 

Al met al is het belangrijk om een goed beeld voor ogen te hebben, een budget op te stellen en de juiste experts in dienst te hebben. Zo ben je in ieder geval een stap dichter bij de bouw van jouw droomhuis!