Wonen

Een inboedelverzekering afsluiten is niet moeilijk

Hoewel het hebben van een inboedelverzekering niet wettelijk verplicht is, doet u zichzelf zeker te kort als u er geen afsluit. Een ongelukje is snel gebeurd en u moet er toch niet aan denken dat u door bijvoorbeeld waterschade of brand een groot deel van de spullen in uw huis moet missen. Bovendien blijft zitten met een grote kostenpost voor het aanschaffen van nieuwe huisraad. De inboedelverzekering dekt een groot deel van de kosten zodat u nieuwe huisraad kunt aanschaffen.

Online, snel gemakkelijk en coronaproof

Een online inboedelverzekering afsluiten is tegenwoordig snel en gemakkelijk zelf te regelen vanuit uw luie stoel. Op de websites van verzekeraars vindt u bijna overal de mogelijkheid om uw premie vooraf te kunnen berekenen. En wanneer u uw ideale verzekering heeft gevonden is het ook mogelijk om deze zelf online af te sluiten. U hoeft daarvoor niet meer naar het kantoor van de verzekeraar. Dat bespaart u tijd en geld en is bovendien in deze tijden zeer coronaproof. Wanneer u onverhoopt toch met schade te maken krijgt door bijvoorbeeld inbraak, storm, water of brand, dan kunt u de schade ook zelf snel online indienen bij uw verzekeraar.

Hoe wordt de premie online berekend?

Om uw premie online te laten berekenen zult u een korte vragenlijst moeten invullen met betrekking tot uw huis en interieur. Zo wil de verzekeraar graag weten waar het huis staat, om welk soort woning het gaat, Hoeveel gezinsleden er wonen en in welk jaar het huis is gebouwd. Iemand met een huis in één van de grote steden van Nederland zal een hogere premie betalen dan iemand met een rijtjeshuis in een rustig dorp. Bovendien zijn in een dure villa vaak ook veel duurdere spullen aanwezig dan in een eengezinswoning. Dit soort zaken zijn allemaal van invloed op de hoogte van de premie.

Welke schade vergoed een inboedelverzekering en welke juist niet?

Met een inboedelverzekering bent u goed beschermd tegen schade door brand, water, storm en inbraak. Stel dat uw aquarium het begeeft en een deel van uw woning onder water staat of dat er een kaars omvalt en daardoor de gordijnen of het tapijt brandschade heeft. Allemaal geen leuke zaken natuurlijk maar met een inboedelverzekering zal u een groot deel van de kosten vergoed krijgen. Wanneer uw huis voorzien is van een politiekenmerk of een gecertificeerd beveiligingssysteem kunt u bovendien korting krijgen op de premie. Een inboedelverzekering geldt voor:

  •  Alle schade door storm, brand, water, bliksem lekkage of inbraak;
  • Hak en breekwerk bij het opsporen waar de lekkage zich bevindt;
  • Wanneer u uw sloten moet vervangen na bijvoorbeeld een inbraak;
  • Als u vervangende woonruimte nodig heeft;
  • Bij schade aan spullen in bijvoorbeeld uw tuinhuis.

Een inboedelverzekering keert niet uit bij natuurrampen zoals grote overstromingen of aardbevingen. Omdat deze gelukkig zeer weinig voorkomen in Nederland is het schadebedrag moeilijk in te schatten en wordt schade door bijvoorbeeld een aardbeving niet vergoed.