Interieur

Een statement maken met kunst doe je zo!

Als je aan kunst denkt, zullen er waarschijnlijk heel veel verschillende gedachtes de revue passeren. Dat is tegelijkertijd ook hetgeen wat kunst zo interessant maakt. Het komt in heel veel verschillende vormen. Van schilderijen tot prachtige beeldjes. Werkelijk alles is mogelijk. Bovendien geeft het jouw interieur wat je nodig hebt om een thuis te creëren: bezieling en een echte persoonlijkheid.

Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je de kunstwerken ook een mooi plekje in huis geeft. De uitstraling en het effect van het kunstwerk zijn enkel goed merkbaar als je deze op de juiste plek zet. Maar hoe doe je dat? Waar let je precies op? Hoe maak je een echt statement met kunst? Wij zetten een aantal nuttige tips op een rijtje.

Kunst koop je voor jezelf

Het is allereerst belangrijk om goed te bedenken wat jij mooi vindt. Je koopt kunst voor jezelf. Het maakt daarom ook niet uit wat een ander ervan zal denken. Kunst is heel persoonlijk. Wat de één prachtig vindt, zal de ander verafschuwen. Dat is ook juist het mooie van kunst. Je kunt door hetgeen wat iemand kiest direct zijn persoonlijkheid zien. Houd je daarom niet vast aan zogenaamde regeltjes of trends, maar kies voor een kunstwerk wat echt tot jou spreekt.

Als je kunst juist cadeau wil doen moet je natuurlijk met het tegenovergestelde rekening houden. Hoewel het heel verleidelijk is om iets te kiezen wat jij mooi vindt, moet je je juist in de schoenen van de ander verplaatsen. Een cadeau ter afscheid collega kan namelijk alleen maar slagen als deze speciaal voor hem of haar is uitgezocht.

Houd rekening met de rest van het interieur

Probeer tevens zoveel mogelijk rekening te houden met de rest van het interieur. Je wil immers dat het kunstwerk opvalt. Hoe ziet je huidige interieur er uit? Is deze over het algemeen al heel druk of vind je hem juist te neutraal?

Bij een neutraal en rustig interieur is het heel eenvoudig om kunstobjecten op te laten vallen. Met prachtige bronzen beelden tegen een lichte muur heb je direct al de benodigde sfeer te pakken. Ook een kleurrijk en druk schilderij tegen een lichte en neutrale muur werkt prima om een statement te maken.

In een druk interieur is het juist verstandig om de kunstwerken zo rustig mogelijk te houden. Juist door dat contrast zullen de kunstwerken beter opvallen en creëer je een speelse uitstraling.

Let op: houd wel rekening met het kleurgebruik binnenshuis. Een licht schilderij tegen een lichte muur is uiteraard minder verstandig. Hierdoor zal het schilderij veel minder goed tot zijn recht komen. Een licht schilderij tegen een donkere muur spreekt juist weer prachtig. Door de juiste keuzes op het gebied van kleurgebruik te maken, heb je direct een goede sfeer te pakken!

Maak geen overhaaste beslissingen

Erger je je al weken aan die ene lege muur? En ben je inmiddels het internet aan het afstruinen totdat je een prachtig kunstwerk tegenkomt? Maak dan vooral geen overhaaste beslissingen. Kunst moet echt tot de verbeelding spreken. Je raken. Als je enkel naar kunst zoekt om dit als ‘snelle oplossing’ te gebruiken, sla je de plank flink mis. Probeer daarom niets te overhaasten en bekijk het aanbod online en in de winkels zorgvuldig.

Heb je al tijden een prachtige sculpture bij artihove.nl op het oog? Bewaar deze dan in een ‘favorietenmapje’ en kijk verder. Pas als je verschillende objecten hebt gezien kun je een weloverwogen beslissing maken. Zo voorkom je spijt achteraf.