Tuin

Een zwembad in de tuin, wat moet je weten?

Na zo’n warme zomer heb je er vast wel eens aan gedacht. Hoe lekker zou het zijn om af te kunnen koelen in een lekker zwembad. Het liefst in je eigen tuin waardoor je echt optimaal kan genieten van het lekkere zomerweer. In Nederland is het misschien niet altijd lekker weer, maar met een zwembad in de tuin zal je vaak genoeg plezier beleven en is zeker de moeite waard. Hier moet je allemaal op letten bij het aanleggen van een zwembad.

Zwembad of zwemvijver

Als je lekker wilt zwemmen in je tuin moet je eerst een keuze maken of je een zwembad of een zwemvijver wilt. Het verschil is dat een zwembad wordt gefilterd door chloor en een filtersysteem, en een zwemvijver wordt ‘natuurlijk’ gefilterd door planten en gesteenten. Een zwemvijver kost dus minder onderhoud, maar het kan ook wel eens te natuurlijk aanvoelen waardoor je niet het idee hebt dat je in schoon water aan het zwemmen bent.

Inbouw of opbouw

De volgende keuze die je moet gaan maken is of je het zwembad laat inbouwen of een zwembad dat gewoon op de grond geplaatst word. Voor een ingebouwd zwembad heb je graafwerken nodig, maar oogt mooier en strakker dan een opbouw zwembad. Opbouwzwembaden kunnen ook mooi zijn en beschikken ook over vaste modellen. Je kan ook kiezen voor klassieke opzetzwembaden uit kunststof die makkelijk op te zetten af te breken zijn.

Materiaalkeuze

Voor het zwembad kan je verschillende materialen gebruiken. De meest voorkomende materialen hiervoor zijn hout en polyester. Hout heeft een warmere en authentieke uitstraling. Houten zwembaden zijn doorgaans vaak opbouwzwembaden, ze kunnen aan de binnenzijde wel afgewerkt worden met bijvoorbeeld polyester of tegels. Polyester is erg stevig en kan ook snel geplaatst worden. Een ander voordeel is dat het zacht aanvoelt, wat de zwemervaring erg prettig maakt. Ook zijn de prijzen vaak lager dan een betonnen zwembad, een goed alternatief dus!