Duurzaam

Goed omgaan met afval – 3 tips

Er lijkt soms geen einde aan te komen, al dat afval in je huis. We produceren per persoon iedere dag 1,5 kilo afval. Om dit te verminderen is het belangrijk dat je goed omgaat met afval. Hierbij hoort niet alleen recyclen, maar ook gewoon minder afval in huis halen. Lees onderstaande tips om je te helpen met goed omgaan met afval.

Tip 1: Gooi dingen niet te snel weg

Als dingen kapot zijn worden ze vaak snel weggegooid. Vaak zijn dingen echter nog wel te repareren met een klein beetje moeite. Gooi iets wat kapot is dan ook niet meteen weg, maar kijk of je dit nog kunt maken of kunt laten maken. Hiermee bespaar je geld want je hoeft geen nieuwe te kopen en ben je minder milieubelastend.

Tip 2: Ga voor onverpakte producten

Een andere manier om minder afval te produceren is het kopen van onverpakte producten. Vaak zijn verpakkingen voor producten helemaal niet nodig. Stop je fruit en groente niet meer in plastic zakjes b ij de supermarkt en koop producten die verpakt zijn met zo min mogelijk verpakmateriaal. Natuurlijk zul je nog steeds verpakkingen hebben in je afval. Zorg er daarom goed voor dat je deze goed recyclet in de juiste kliko. Deze kliko’s zijn natuurlijk niet het mooiste om naar te kijken, maar wel beter voor het milieu. Overweeg daarom eens een kliko ombouw. Zo staan je kliko’s uit het zicht en ben je toch goed bezig voor het milieu.

Tip 3: Gebruik geen wegwerp producten

Voorkom afval door het gebruiken van herbruikbare producten. Neem je eigen drinkbeker mee als je koffie haalt op het tankstation. Nog belangrijker is om je eigen waterfles te gebruiken en gewoon kraanwater te drinken. Dit is niet alleen 500 keer goedkoper dan plastic flesjes, maar als iedereen dit verminderen we het plastic afval jaarlijks met 8 miljoen kilo. Veel beter voor het milieu dus!