Tuin

Handige tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Zodra het eerste lentezonnetje verschijnt, begint het bij de meeste mensen te kriebelen om de buitenlucht op te zoeken en in de tuin te zitten. Je kan het daar gezellig maken met mooie planten en bloemen, maar het is ook fijn wanneer je tuin er netjes uitziet. En een tuin vergt wel wat onderhoud. Helaas heeft niet iedereen het tuinieren in zich en soms is er ook geen tijd genoeg vrij voor dit klusje. Hieronder dus een aantal tips voor mensen zonder groene vingers of voor wie gewoonweg een tuin zonder veel onderhoud wil.

Ga voor kunstgras
Sommigen hebben het over een onderhoudsvrije tuin. Die bestaat helaas niet. Er is namelijk altijd iets te doen. Je kan er wel voor zorgen dat je je tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk aanlegt. En dit kan met kunstgras. Dit is veel makkelijker in onderhoud dan echt gras, dat je moet bekalken, ontmossen, bemesten, maaien en noem maar op. En veel van die zaken moeten op hetzelfde moment gebeuren. Met maaien ben je trouwens nooit klaar. Kunstgras – dat er haast identiek uitziet als echt gras – heeft al dit onderhoud niet nodig. Het blijft ook steeds mooi groen en ligt er heel het jaar door keurig bij met een minimum aan onderhoud.

Kies een slimme betegeling
Niet elke betegeling vraagt evenveel onderhoud. Soms groeit er wel erg veel onkruid tussen of wordt de bestrating snel volledig groen. Je zal altijd wel een lenteschoonmaakbeurt moeten geven aan je tegels. Dit doe je best met een hogedrukreiniger. Maar er is toch veel verschil tussen de verschillende types en formaten. Hoe kleiner de maat van je tegels, hoe meer voegen er zijn en dus ook hoe meer onkruid er groeit en hoe meer onderhoud er nodig is. Kies dus slim.

Hou de beplanting eenvoudig en overzichtelijk
Elk type bloem of plant vergt een bepaald soort onderhoud. En hoe meer variatie aan planten je tuin heeft, hoe meer onderhoud er dus ook nodig is. Beperk je tot een aantal bloemen- en plantensoorten om overzicht te houden en zorg ervoor dat ze een gelijkaardige verzorging vragen. Dit scheelt heel wat in vergelijking met planten die allemaal verschillende behoeften hebben. Denk eraan: ook met weinig soorten kan je van een tuin een kleurrijk en gezellig geheel maken.

Maak je tuin niet klaar voor de winter
Vaak is het de gewoonte om de tuin in de herfst te snoeien. Wanneer je dit niet doet, kan je een snoeibeurt overslaan. Zo kan je gewoon één keer per jaar – in het voorjaar – alle snoeiwerk doen. Bijkomend voordeel hiervan is dat je tuin er in de winter voller uitziet. Een tuin die helemaal clean gesnoeid is en waarin geen bladeren meer aan de takken hangen, kan er saai uitzien. Dit vermijdt je door enkel in het voorjaar te snoeien en je bespaart er ook veel tijd mee. Dubbel handig, zeg maar.