Tuin

Heesters vormen dé afscheiding van jouw tuin

Ben je op zoek naar een mooie afscheiding voor je tuin? Heesters zijn hier de perfecte oplossing voor. Heesters zijn struiken. Tegenwoordig worden de twee termen gebruikt voor hetzelfde. Heesters verschillen van bomen, doordat ze direct op de grond vertakken. Bomen hebben een stam die veel verder van de grond vertakt. Heesters zijn er in allerlei soorten en maten en zijn een mooie manier om (delen van) je tuin af te scheiden. Denk bijvoorbeeld aan de afscheiding van de stoep met jouw tuin, of het maken van een knusse tuinhoek om te zitten.

Groen met heesters in jouw tuin

Heesters vormen in combinatie met bomen en coniferen de basis van een tuin. Je kunt dit zien als het geraamte waar andere planten omheen worden gegroepeerd. Door beide groepen in je tuin te zetten, houd je een tuin waar veel leven en groen in zit.

 

Voor je gaat planten, is het van belang dat je een goed plan maakt. Want heesters, bomen en planten hebben allemaal bepaalde grondsoort en voeding nodig. Ook de hoogte en omvang die de struiken kunnen bereiken is belangrijk, om naderhand geen problemen met snoeien te krijgen. De start is natuurlijk dat je kijkt naar een mooie combinatie van planten, struiken en bomen en hoe deze in verhouding met elkaar staan. 

 

Dichtbegroeide struiken

Heesters zijn dichtbegroeide struiken, je kunt kiezen uit bladverliezende en groenblijvende heesters. Bladverliezende heesters verliezen in de winter hun bladeren en zijn dan kaal. 

Het is gebleken dat je het beste één groenblijvende heester naast drie bladverliezende heesters in je tuin kunt plaatsen. Zo heb je in de winter ook nog groen in je tuin staan. 

 

Welke heesters ga je planten?

Natuurlijk hebben heesters ook een gebruiksaanwijzing. Daar moet je wel rekening mee houden voordat je begint met planten kopen. Er zijn soorten die in de volle zon moeten en andere die schaduw nodig hebben. Ook de grondsoort is belangrijk. Zo houden de Rododendron, Erica en Calluna van zure grond, terwijl de sering en de Buxus van kalkrijke grond houden. Daarnaast is de vochtigheidsgraad van de grond belangrijk. Welke grond jouw tuin heeft, is dus van invloed op de heesters die je gaat plaatsen. 

 

Er is een grote variatie aan heesters die je als afscheiding van je tuin kunt gebruiken. Houd er rekening mee dat de meeste heesters niet hoger worden dan 3 à 4 meter. Om de juiste keuze te maken, is het dus belangrijk om te kijken wat de stand van de zon is in de tuin en welke heester welke voedingsbodem nodig heeft.