Tuin

Het laten zetten van een nieuwe schuur

Ben je van mening dat je te weinig opslagruimte in je huis hebt en wil je hier een oplossing voor hebben? Veel mensen kiezen dan vaak voor een uit- of aanbouw, maar denk bijvoorbeeld ook eens na over het laten zetten van een schuur. Een schuur is de ideale plaats om spullen op te bergen, bijvoorbeeld fietsen, tuinspullen en de barbecue. Je kan de schuur daarentegen ook gebruiken als extra werk- of hobbyruimte, hiermee kan je in je eigen huis aan veel ruimte winnen. Maar wat voor schuur moet nou kopen? En van welke materiaal moet deze zijn? In dit artikel vertellen we er wat meer over.

De eerste vraag die je moet stellen, mag het?

Wanneer je een schuur wilt laten plaatsen, moet je altijd eerst nagaan of je hiervoor een vergunning moet aanvragen, dit is echter niet in alle gevallen nodig dus het is belangrijk om eerst bij je gemeente langs te gaan om te kijken of dit ook wel echt nodig is. Zo is de grootte bijvoorbeeld een belangrijk aspect of je wel of niet een vergunning nodig hebt, dit verschilt echter per gemeente dus je moet niet lukraak van bepaalde maten uitgaan die je op het internet tegenkomt. Ook de gebruikte materialen komt hier ter sprake, bij een simpel houten schuurtje is er niet zoveel aan de hand maar als je echt een grote stenen schuur wilt plaatsen moet je jezelf goed laten informeren bij de gemeente.

De meest gebruikte materialen voor een schuur

Je hebt de keuze uit een redelijk aantal materialen voor je schuur, de volgende materialen worden het meeste voor het bouwen van schuren gebruikt:

  • Steen
  • Beton
  • Kunststof
  • Sandwichpanelen
  • Hout
  • Rabatdelen (kunststof of hout)

Een belangrijk iets waar je natuurlijk op moet letten, is de uitstraling van deze materialen. Veel mensen vinden het mooi dat de schuur bijvoorbeeld van dezelfde soort materialen worden gebouwd die ook in de woning zelf zijn gebruikt. Kunststof materialen en sandwichpanelen zijn ook erg vriendelijk qua onderheid, steen en hout vragen daarentegen wat meer onderhoud omdat deze sneller zullen verkleuren. Deze materialen zul je dus om de 4 of 5 jaar een keer moeten schoonspuiten.

Ga je voor een prefab schuur?

Je kunt uiteindelijk ook nog kiezen voor een prefab schuur, hierbij zal de schuur ter plekke heel snel worden opgebouwd door het desbetreffende bedrijf. Omdat deze onderdelen alleen in de fabriek of in de werkplaats zullen worden voorbereid, bespaar je veel kosten aan uren en materialen.