Badkamer Keuken Wonen

Het verwijderen van siliconenkit

Het verwijderen van oude siliconenkit is één van de meest onderschatten onderdelen van de voorbereiding voor een nieuwe kit voeg. De oude kit heeft indien niet goed verwijderd veel invloed op de nieuwe kit. Het kan problemen zoals schimmels namelijk doorgeven en de levensduur van je nieuwe kit hiermee inkorten. Hiernaast hecht de nieuwe kit op de oude kit en niet op de af te dichten ondergrond. Wat gebeurd er als de oude kit los laat? Juist dan laat de nieuwe kit ook lost.

Kortom, je wil oude kit graag goed verwijderen. Maar hoe? Nou, oude kit moet ‘mechanisch’ verwijderd worden. Mechanisch is een duur woord om aan te geven dat je het moet weg snijden. Dat klinkt vrij makkelijk en dat is het ook, maar met behulp van de juiste tips wordt het een stuk makkelijker.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip 1 –  Het scherp maken van je afbreekmes 

Niks snijd kit zo makkelijk weg als een scherp mes. We raden je aan om een afbreekmes te gebruiken. Een afbreeksmes kan je afbreken (duuhhh…) en zo is je mesje altijd scherp en klaar voor je volgende klus.

Tip 2 – Het wegsnijden van de kit 

Er zijn een heleboel kleine hacks. Hierdoor wordt siliconenkit verwijderen nog een beetje makkelijker. Hieronder ga je lezen wat je niet, maar natuurlijk ook wat je wél kan doen.

Hoe wil je niet snijden? 

Zorg ervoor dat je niet in het midden van de kit begint te snijden. Hierdoor moet je vaak snijden krijg je te maken met veel klein stukken. Deze kleine stukken zijn lastiger te verwijderen. Wat je wilt doen is er voor zorgen dat je bijna alle kit in één keer weg snijdt.

Wat is dan de beste manier om te snijden? 

Je wil dus alles in één keer wegsnijden. Maar hoe doe je dat? Door de kit zo dichtmogelijk tegen de ondergrond aan weg te snijden. Het afbreekmes kan prima wat buigen. Gebruik deze eigenschap om het mes dicht tegen de ondergrond aan te krijgen. Door nu rustig en in een vloeiende beweging te snijden, snijd je de hele kitrand in één keer los.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip 3 – De laatste stukjes wegsnijden

Op dit moment is het grootste gedeelte (als het goed is) verwijderd. Hoogst waarschijnlijk zitten er nog een paar losse strepen en stukjes. Om deze correct te verwijderen kan je de bovenkant van het mes gebruiken. Dit is (als je het mesje hebt afgebroken) ook vlijmscherp. Je kan in een duwende beweging het laatste beetje kit verwijderen.

 

 

 

 

 

 

 

Tip 4 – Een siliconenverwijderaar

Toch nog hardnekkige restjes? Hier is een optionele tip. Als je de eerste 3 stappen goed hebt gevolgd, dan is de kit vaak goed verwijderd. Als dit niet het geval is kan je gebruik maken van een siliconen verwijderaar. Dit is een substantie die laatste kit week maakt. Hierdoor is het gemakkelijk weg te schrapen of te verwijderen met een doek.