Hoe hoge luchtvochtigheid schade in uw huis veroorzaakt
Een te hoge luchtvochtigheid kan problemen veroorzaken in uw huis als de relatieve luchtvochtigheid regelmatig hoger is dan 60%. Wanneer de lucht waterdamp boven dat niveau bevat, beginnen schimmel en meeldauw te groeien, terwijl overtollig vocht kan leiden tot verrotting, waardoor uw spullen beschadigd raken. Laten we eens kijken naar enkele potentiële problemen.
Groei van schimmel
Deze microscopische schimmels zijn overal om ons heen, maar in vochtige delen van het huis vinden ze de perfecte omstandigheden om zich te vestigen op oppervlakken en te groeien. Meeldauw verwijst meestal naar de witte of grijze vlekken die zich vormen op oppervlakken zoals douchegordijnen, vensterbanken of tegels, terwijl schimmel zwart of donkergroen van kleur is en dieper kan doordringen in bouwmaterialen. Schimmel kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals astma bij kinderen, maar ook allergieën.
Beschadigd schilderwerk en schillen van behang
De muren van uw huis zijn een uitstekende plek voor condensatie om te verzamelen, als de hoge luchtvochtigheid niet onder controle is. Het probleem is vooral acuut bij buitenmuren, omdat het hier is dat warme, vochtige lucht een koeler oppervlak ontmoet. Schilferige verf of krullend behang is een teken van overtollig vocht in de woning. Het is belangrijk om niet alleen maar te schilderen of papier over het probleem heen te leggen zonder het vocht aan te pakken, want het gaat niet weg.
Rotte meubels, vloeren en meubilair
Overtollig vocht in huis als gevolg van een hoge luchtvochtigheid kan het hout beschadigen, hetzij door het creëren van vlekken en groei, hetzij uiteindelijk door het veroorzaken van ernstiger verval. Wanneer meubels dicht bij buitenmuren worden geplaatst, is er een groter risico dat er vocht binnendringt. In de ernstigste gevallen, wanneer een probleem met overtollig vocht lange tijd aanhoudt, kan het onomkeerbare schade veroorzaken aan hardhouten vloeren, raamkozijnen en ander houtwerk.
Beschadigde muren en metselwerk
De muren van uw huis zullen over het algemeen lucht/dampbarrières hebben, bedoeld om te voorkomen dat warme vochtige lucht het oppervlak binnendringt, maar deze zijn nooit perfect. Vooral als het warmer is, kan vocht condenseren in funderingsmaterialen, kruipruimtes en kelders, wat leidt tot problemen met de constructie. Wanneer het vochtgehalte in gips, balken of noppen voortdurend verandert, zorgt dit ervoor dat de materialen opzwellen of krimpen. Als gevolg daarvan kan een hoge luchtvochtigheid leiden tot scheuren, die mogelijk dure reparaties vereisen.