Interieur

Hoe huis sfeervol verlichten?

Hoe kan het toch zo zijn dat een garage heel erg koud en kil aanvoelt, terwijl een woonkamer juist weer gezellig aanvoelt? Een grote rede is het verschil in licht. TL buizen zijn wel zeer effectief, maar ze stralen geen warmte en gezelligheid uit. In dit blog geven we je meer informatie over de verschillende types licht en hoe jij je huis sfeervol kunt verlichten.

Licht van buiten

Nog vaak zien we dat mensen eerder een lamp aandoen als het donker is, dan bijvoorbeeld een gordijn aan de zijkant doen. Zonde! Natuurlijk licht is nog steeds het mooiste type licht. Zorg ervoor dat er in je belangrijkste kamers zoveel mogelijk daglicht naar binnen kan komen. Door overdag goed gebruik te maken van het daglicht, geef je je huis een stuk aangenamere sfeer mee en bespaar je ook nog eens op energiekosten.

Basisverlichting

Bij vele verschillende vormen van licht, zoals bij een raam, komt het licht slechts van een enkele kant. Bij basisverlichting, wat vaak aan het plafond hangt, is dit een stuk minder het geval. Doordat het licht van boven komt, worden alle oppervlakken even goed belicht. Dit type licht komt bijna in iedere kamer voor en zorgt ervoor dat we alle objecten in de kamer goed kunnen zien.

Accentverlichting

Lees je graag een boek? Of werk je vaak op dezelfde plek? Dan is het zeer belangrijk dat die ene specifieke plek goed verlicht wordt. Dan komt accentverlichting goed van pas. Dit type licht zie je vaak terug in bureaulampen, bijzet lampen en spotjes. Let wel op dat er verschillende type accentverlichting is. Zo wil je sommige plekken als een schilderij graag de gehele tijd verlicht hebben, terwijl een leeslamp alleen nodig is als je boek aan het lezen bent.

Sfeerverlichting

Efficiënt is sfeerverlichting misschien niet, maar zeer sfeervol wel. Heb je vaak gasten over de vloer en wil je die graag extra thuis laten voelen? Wees dan creatief met sfeerverlichting. Door kleine gedempte led lampjes te plaatsen en verschillende objecten uit te lichten, maak je je huis een stuk gezelliger. Het voelt simpelweg warmer aan. Sfeerverlichting is meer dan een extra lamp neerzetten, maar het draait ook om de plaats, het type lamp en de kleur van het licht. Neem voor de keuze dan ook gerust even de tijd.

 

Hopelijk hebben we je iets meer informatie kunnen geven over de verschillende soorten licht en hoe jij je woonkamer sfeervol kunt verlichten. Het is belangrijk om van te voren goed na te denken waar je de lampen wil gaan plaatsen en wat voor uitstraling je graag aan iedere kamer wilt meegeven. Wij wensen je veel succes!