Interieur

Hoe kun je je eigen kerstdorp bouwen?

Door een kerstdorp te bouwen, zal je nog meer in de kerstsfeer komen. Een kerstdorp straalt namelijk gezelligheid uit. Maar hoe bouw je eigenlijk een mooi kerstdorp? Je kunt het zo gek maken als je wilt. Wil je het perfecte kerstdorp, zoals in het tuincentrum, of wil je het liever wat kleinschaliger houden? Ik zal stap voor stap uitleggen hoe je dit gemakkelijk kunt doen. Daarnaast geef ik je ook een aantal goede ideeën om een ​​heel leuk kerstdorp te maken.

Kies een thema

Omdat er zoveel huisjes, figuurtjes en andere onderdelen zijn, is het moeilijk om te kiezen wat je wilt. Selecteer dus eerst een thema. Dit maakt het gemakkelijker om huisjes, figuurtjes en meer te kiezen. Door een thema te kiezen, garandeert u dat uw kerstdorp een prachtig geheel wordt. Leuke thema’s voor het kerstdorp zijn bijvoorbeeld een winter dorp, Elfstedentocht, Efteling of een kermis thema. Het kiezen van een thema is natuurlijk niet nodig, maar geeft wel houvast. Je kunt natuurlijk ook creatief zijn en zelf een verhaal verzinnen.

Kiezen van een plaats

Kies dan een handige en leuke plek om je kerstdorp te bouwen. Het is verstandig om het dorp in de buurt van een stopcontact te bouwen. Als dit niet mogelijk is, heb je natuurlijk altijd verlengsnoeren. Je moet ook controleren of je genoeg ruimte hebt voor je dorp. Natuurlijk heb je meer ruimte nodig als je van plan bent om een ​​heel groot kerstdorp te bouwen. Bedenk van tevoren hoe uitgebreid je kerstdorp moet worden en kies aan de hand van deze beslissing een geschikte plek. Een aantal leuke plekken voor het plaatsen van het kerstdorp zijn onder de boom, op het dressoir, op de vensterbank of bij de openhaard.

Het dorp plaatsen

Wanneer je het thema en de plaats van het dorp hebt bepaald, kun je je dorp gaan opbouwen. Als je wil kun je iets op de grond leggen om je dorp op te bouwen, hierdoor wordt je huis niet vies. Plaats de huisjes vervolgens en sluit de elektriciteit aan. Vervolgens kun je de figuren neerzetten. Probeer je dorp zo te plaatsen dat het écht tot leven komt, dit maakt het leuker om naar te kijken. Als je bijvoorbeeld een reuzenrad in je kerstdorp hebt, plaats je verschillende figuurtjes zo dat ze in de rij lijken te staan. Probeer zo creatief mogelijk te zijn.

Details

Nu het kerstdorp ‘staat’ en de lampjes branden, kunnen we details gaan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan reguliere bomen, kerstbomen, mos en andere ‘planten’. Dit zijn meestal leuke details in kerstdorpen. Ook kun je lantaarnpalen en bankjes toevoegen aan de straten. Dit zijn slechts een handje vol details, want er zijn er nog véél meer. Ook hier moet je weer creatief proberen te zijn.