Duurzaam

Hoe werkt vloerisolatie?

Vloerisolatie is een effectieve manier om je comfortabeler en energiezuiniger te besparen. In dit artikel leggen wij je uit hoe vloerisolatie werkt en wat de voordelen zijn. Vloerisolatie is niet voor iedereen nodig, nieuwe woningen zijn veelal al voorzien van vloerisolatie. Met name voor oudere woningen is het isoleren van een bestaande vloer interessant. Wij vertellen je er meer over!

Wat is vloerisolatie?

Bij het isoleren van de vloer wordt isolatiemateriaal aangebracht onder de vloer van je huis. Dit kan door de onderkant van de vloer (bijvoorbeeld in de kruipruimte) te voorzien van isolatiemateriaal of door de bodem van de kruipruimte te isoleren. Heb je geen kruipruimte? Dan is het ook mogelijk om de bovenkant van de vloer te isoleren, al is deze methode niet overal mogelijk. Ongeacht de situatie, het doel is altijd hetzelfde: warmteverlies verminderen (warmte isolatie) en kou van onderaf beperken om daarmee het wooncomfort en energieverbruik te verbeteren.

Hoe werkt vloerisolatie?

Het principe van vloerisolatie is gebaseerd op het beperken van warmteoverdracht. In de winter gaat warmte vanuit de verwarmde ruimtes door de vloer naar de koudere onderliggende ruimtes, zoals een kruipruimte. Daarnaast is er vaak kou die vanuit de vloer omhoog komt.

Het isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de warmteoverdracht naar de koude ruimte minder is en de kou van onderaf wordt beperkt.  Hierdoor blijft de warmte in de ruimte die verwarmd wordt beter behouden.

Voordelen van vloerisolatie

Vloerisolatie kent meerdere voordelen. Hieronder de voordelen op een rijtje gezet.

Comfort: Een geïsoleerde vloer voelt warmer aan, wat bijdraagt aan een comfortabeler woonomgeving.

Energiebesparing: Door het verminderen van warmteverlies bespaar je op de energiekosten.

Minder tocht en vocht: Goede isolatie kan tocht en vochtproblemen verminderen, wat bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat.

Minder uitstoot: Door minder energie te verbruiken, verminder je ook de CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu.

Soorten Isolatiematerialen

Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden voor vloerisolatie. Voorbeelden van materialen die worden toegepast zijn EPS, XPS, PIR en PU-schuim. De keuze voor het isolatiemateriaal is veelal afhankelijk van de situatie.

Een van de meest toegepaste materialen is PU-schuim. Het isolatiemateriaal kan onder de vloer gespoten worden. De grote voordelen van dit isolatiemateriaal ten opzichte van andere isolatiematerialen is een kierdichte laag en de lange levensduur.

Een populair alternatief zijn vloerisolatiefolies. Deze folies zijn gemaakt van reflecterend materiaal en beperken warmteverlies door straling en stilstaande lucht. Vloerisolatiefolies kent echter ook nadelen. De kans bestaat dat de folie iets los gaat hangen waardoor isolatiewaarde verloren gaat. Een ander nadeel is de meer beperkte levensduur.

Het is belangrijk om een materiaal te kiezen dat past bij jouw specifieke situatie, rekening houdend met factoren zoals vochtigheid, de beschikbare ruimte en de staat van de vloer. Niet zeker? Schakel een specialist in of laat isoleren uitvoeren door een professioneel isolatiebedrijf.

Vloerisolatie draagt bij aan duurzamere wereld

Vloerisolatie is een slimme investering voor veel bestaande woningen die nog niet voorzien zijn van vloerisolatie of minimale isolatie. Het verbetert niet alleen het comfort in je huis, maar bespaart ook op energiekosten en draagt bij aan een duurzamere wereld. Het kiezen van het juiste materiaal en de juiste aanpak is cruciaal voor een effectieve isolatie. Denk goed na over je specifieke situatie en overweeg professioneel advies als je twijfelt over de beste oplossing.