Huizen net buiten stadscentra winnen aan populariteit
Waar de prijzen voor huizen eerder vooral binnen stadscentra stegen, wil men nu juist steeds vaker net iets buiten het centrum wonen. Dat is namelijk terug te zien in de prijzen: die stijgen ongekend hard!
Duurste huizen ooit
Onderzoeksbureau Calcasca onderzocht in opdracht van de NRC de prijsverschillen van huizen tussen 2017 en nu. Aanleiding hiervoor is dat rond die tijd de prijzen voor een huis in populaire gebieden voor het eerst enorm stegen. In Amsterdam gingen de prijzen toen binnen een jaar met 26 procent omhoog! Terwijl de rest van Nederland toen lachend kon toekijken, zijn de tijden nu drastisch veranderd. In geen één regio zijn de huizenprijzen nog in balans. Dit komt door het woningtekort die is opgelopen tot 330.000 woningen. Het gebrek aan balans tussen vraag en aanbod vertaalt zich in de stijgende huizenprijzen. Nooit eerder waren huizen in Nederland dan ook zo duur als nu. Een gemiddeld Nederlands huis verruilt van eigenaar na een investering van bijna 4 ton!
Net buiten de stad
Wat bij dit onderzoek verder opvalt is de prijsstijging in verschillende woonwijken die net buiten de stadscentra liggen. Calcasa onderzocht Nederlandse woonwijken met duizend koopwoningen of meer. Waar vier jaar geleden in de top-40 wijken de prijzen niet boven de €300.000 uitkwamen, ligt dat nu heel anders. Bij maar liefst twaalf wijken steeg de gemiddelde prijzen boven de 3 ton uit. De koopsom voor een huis in een van deze wijken steeg met zo’n 50 procent, waarbij de Rotterdamse wijk Charlois aan kop gaat met 53 procent.
Probleemwijken zijn nu ook hip
Veel van de wijken die bovenaan de ranglijst staan, liggen in steden als Rotterdam, Den Haag en Haarlem of in de buurt daarvan. “De wijken met de hardste stijgingen lijken wijken te zijn met relatief kleine woningen, zoals arbeiders- en gezinswoningen. Deze liggen in de buurt van stadscentra”, zegt Calcasa-directeur Tijs Pellemans. Hij ziet zelfs dat er veel ‘aandachtswijken’ tussen zitten. Dit zijn wijken die in het verleden kampten met sociale, economische of fysieke problemen, maar leven nu helemaal op.
Buiten Amsterdam
Het helpt tegenwoordig ook niet meer om nog iets verder buiten de stad een kijkje te nemen. Een makelaar Zaandam en makelaar Amstelveen zagen sinds 2017 de prijzen in hun regio met respectievelijk 39% en 36% stijgen. Dat is dus minder in Amsterdam zelf, hoewel daar het plafond al eerder in zicht is doordat prijzen daar als langer stijgen. In Zeeland, delen van Noord-Brabant en Overijssel of Limburg heb je meer kans van slagen: daar komt de prijsstijging voor huizen niet boven de 30% uit.