Wonen

Inbraak voorkomen door smart home beveiliging

Er zijn meerdere manieren om inbraak te voorkomen. Een grote hond voor de deur bijvoorbeeld, of een vaas met geraniums voor het raam zetten en hopen dat er een oud vrouwtje achter gaat zitten om de boel in de gaten te houden. Je kunt ook kiezen voor een high-tech oplossing, en dan hebben we het uiteraard over smart home beveiliging. Wat er zoal mogelijk is en hoe dit werkt leggen we op deze pagina uit.

 

Is jouw huis veilig voor moderne inbrekers?

Het goede nieuws is dat inbraken in de zomer van 2020 bijna 20 procent zijn gedaald ten opzichte van 2019. Het minder goede nieuws is dat we in 2020 met z’n allen binnen zaten in huis door de Corona pandemie. Met andere woorden; thuisblijven is de oplossing tegen inbraak. Dit is duidelijk zichtbaar voor en na de lockdown, als we weer naar buiten toe mogen slaan inbrekers weer als vanouds toe. Dus aanwezigheid is de sleutel naar succes. Een slot met sleutel kan ook helpen natuurlijk. Alleen een slot is niet voldoende, je kunt maar beter ook anti-inbraak strips op het kozijn monteren. Anders staan ze met een koevoet zo binnen. Dieven zijn in twee categorieën te verdelen; gelegenheidsdieven die voelen of de poort openstaan, en inbrekers die meer planmatig te werk gaan. In alle gevallen zijn ontmoedigen en tijdrekken de beste methoden om criminelen af te schrikken.

 

Hoe werkt smart home beveiliging?

De traditionele methoden zijn uiteraard sloten op deuren en ramen, je zou ook rolluiken kunnen installeren. Maar als je een sleutel onder de mat legt voor de kinderen, of een raam open laat staan bij een weekendje afwezigheid, dan merk je dat de bewoners doorgaans zelf de zwakke schakel zijn in het geheel. Smart home beveiliging zorgt ervoor dat menselijke fouten uit het proces worden gehaald, en fysieke aanwezigheid niet altijd meer nodig is. Het zal dus geen directe vervanging zijn van normale maatregelen, het betreft een aanvullende vorm van inbraakpreventie.

 

Wat is mogelijk?

Hier zijn een aantal opties voor smart home beveiliging. Je zult waarschijnlijk niet alles installeren, het is vooral een overzicht van de mogelijkheden.

 

  • Smart locks zijn sloten die niet werken met een fysieke sleutel maar met een app, een code, of vingerafdrukherkenning. Er zijn vervangende sloten, het is ook mogelijk om een slimme uitbreiding op een bestaand slot te plaatsen. Wanneer je een huishouden hebt waar sleutels nogal eens verloren raken of breken kan dit een oplossing zijn.
  • Een deurbel camera laat je zien wie er voor de deur staat, je hoeft dus niet eerst de deur te openen. Met de intercom functie kun je ook de persoon aan de deur te woord staan. Dit werkt iets anders dan bij een intercom bij appartementen, omdat je zelfs vanuit je vakantielocatie kunt kijken en communiceren. De camera is namelijk verbonden met het internet.
  • IP camera’s voor buiten zorgen ervoor dat je de omgeving in de gaten kunt houden. Dit hoef je gelukkig niet zelf te doen, slimme beeldherkenning software detecteert beweging en zal je een berichtje sturen. Zelfs dieren kunnen onderscheiden worden van mensen, of vertrouwde personen kunnen automatisch herkend worden.
  • Een IP camera voor binnen is een stukje beveiliging in huis, want de dreiging komt niet altijd van buitenaf. Zorg dat jouw huisgenoten veilig zijn, waar je ook bent. De Somfy Indoor beveiligingscamera heeft een ‘privacy shutter’ zodat je de camera fysiek kunt uitschakelen. Zo heb je desgewenst ook privacy in huis.
  • Rookmelders zijn onmisbaar in een veilige woning. Daarbij zijn er ook weer slimme opties die draadloos met elkaar in verbinding staan en via internet elders alarm kunnen slaan. Dat is voor mantelzorg natuurlijk ideaal.
  • Een alarmsysteem spreekt voor zich. Daarbij zijn er all-in-one systemen met camera en alarmering, of losse systemen die je draadloos weer kunt verbinden met andere apparaten.

 

Een bewoond huis is een veilig huis

Laten we niet vergeten dat een bewoonde woning inbrekers vaak al demotiveert. Je kunt alleen niet 24/7 iemand inschakelen om rond te lopen in huis. Je kunt wél smart lights zoals de Philips Hue serie of slimme raamdecoratie zoals de PoweredBlinds zelfstandig laten werken. Als je thuis bent zal het je leven eenvoudiger maken, bij afwezigheid zal het de woning bewoond doen lijken. Dus; lampen aan als de zonder ondergaat, en de gordijnen sluiten met een eenvoudige keten aan smart home functies. Zo kun je in de Somfy smart home app via IFTTT een keten aan slimme handelingen maken, zelfs wanneer het apparaat die standaard niet biedt. Met sensoren kun je controleren of ramen en deuren gesloten zijn, met een notificatie als er iets verandert in de situatie. Zo woon je slimmer én veiliger.