Wonen

Is regenwater schoon en veilig om te drinken?

Heb jij je ooit afgevraagd of het wel of niet veilig is om regenwater te drinken? Het korte antwoord is: soms. Hier is een blik op  wanneer het niet veilig is om regenwater te drinken, wanneer je het kunt drinken en wat je kunt doem om het veiliger te maken voor menselijke consumptie.

Wanneer u geen regenwater mag drinken

Regen stroomt door de atmosfeer voordat het op de grond valt, zodat het eventuele verontreinigingen in de lucht kan opnemen. Je wilt geen regen drinken van hete radioactieve sites, zoals Tsjernobyl of rond Fukushima. Het is geen goed idee om regenwater te drinken dat in de buurt van chemische fabrieken valt of in de buurt van pluimen van elektriciteitscentrales, papierfabrieken, enzovoort. Drink geen regenwater dat van planen of gebouwen is weggelopen, omdat je giftige chemicaliën van deze oppervlakken zou kunnen opnemen. Evenzo, verzamel geen regenwater uit plassen of in vuile containers.

Regenwater dat veilig is om te drinken

Het meeste regenwater is veilig om te drinken. In feite is regenwater de watervoorziening voor een groot deel van de wereldbevolking de niveaus van vervuiling, pollen, schimmels en andere verontreinigingen zijn laag – mogelijk lager dan jouw openbare drinkwatervoorziening. Houd er rekening mee dat regen weinig bacteriën opneemt, evenals stof en af en toe insectenonderdelen, dus misschien wil je regenwater behandelen voordat je het drinkt.

Regenwater veiliger maken

Twee belangrijke stappen die je kunt nemen om de kwaliteit van regenwater te verbeteren, zijn door het te koken en te filteren. Door het water te koken, worden ziekteverwekkers gedood. Filtratie, zoals met een durlem filter, waterkruik voor huishoudelijk water, verwijdert chemicaliën, stof, pollen, schimmels en andere verontreinigingen.

De andere belangrijke overweging is hoe je regenwater opvangt. Je kunt regenwater rechtstreeks uit de lucht opvangen in een schone emmer of kom. Gebruik in het ideale geval een gedesinfecteerde container of een container die door een vaatwasser is gehaald. Laat het regenwater minimaal een uur staan, zodat zware deeltjes naar de bodem kunnen bezinken. Als alternatief kan je het water door een koffiefilter laten lopen om vuil te verwijderen. Hoewel het niet nodig is, zal het koelen van het regenwater de groei van de meeste micro-organismen die het zou kunnen bevatten, vertragen.