Badkamer

Je diepvriezer ontdooien in 5 simpele stappen

De diepvriezer is super handig om je eten in te bewaren, zo blijven ze namelijk lekker lang goed. Veel mensen hebben echter steeds minder ruimte in hun diepvriezer door een flinke laag ijs aan de binnenranden van de diepvriezer zitten en ze krijgen hierdoor ook steeds moeilijker de diepvriezer open. Naast deze nadelen zitten er ook nog andere nadelen aan het niet ontdooien van je diepvriezer, hierover lees je meer in dit artikel. Veel mensen denken dat het ontdooien van hun diepvriezer een lastige en tijdconsumerende taak/klus is, maar niets is minder waar. Het is juist snel gedaan en heel makkelijk om te doen, vooral als je het elke keer op tijd bijhoudt. 

Waarom en hoe vaak je diepvriezer ontdooien?

Waarom moet je je diepvriezer nou eigenlijk ontdooien? Dat is een goede vraag, maar het antwoord is simpel. Als er veel ijs in de diepvriezer zit, kost het veel meer energie om het koud te houden, dit kan oplopen tot wel honderden euro’s aan extra energiekosten per jaar. Ook kunnen er schimmels in de ijslaag ontstaan, dit wil je natuurlijk ook voorkomen. De tweede vraag die mensen vaak stellen is hoe vaak ze nou precies hun diepvriezer moeten ontdooien. Het wordt aangeraden om ongeveer elk half jaar de diepvriezer te ontdooien, op deze manier blijft de ijsvorming zo minimaal mogelijk.

Hoe ontdooi je de diepvriezer?

Je diepvriezer ontdooien is heel makkelijk, vooral niet als je het vaker doet (denk hierbij aan jaarlijks). Het enige wat je nodig hebt zijn een of twee handdoek/theedoek, emmer/pan met heet water, iets niet scherps waar je het ijs mee kunt verwijderen (denk aan een houten lepel/spatel) en een sopje van water en azijn/schoonmaakmiddel.

 

  1. Als eerste haal je de diepvriezer leeg en leg je een handdoek op de grond van de diepvriezer.
  2. Zet de diepvriezer uit en zet een emmer/pan met heet water in de diepvriezer en sluit vervolgens de diepvriezer.
  3. Wacht een tijdje en haal hierna het ijs van de randen af, dit kun je doen met iets wat niet scherp is, anders wordt de diepvriezer beschadigd.
  4. Maak de diepvriezer schoon met een sopje van water met azijn of schoonmaakmiddel en droog de diepvriezer na met een theedoek.
  5. Zet de diepvriezer weer aan en doe alle spullen er terug in.