Duurzaam Wonen

Je huis isoleren, zelf doen of laten doen?

De belangrijkste en grootste stap naar een duurzaam wonen is het isoleren van je huis. Zeker als je een ouder huis hebt zal je huis niet goed geïsoleerd zijn en dit is erg zonden. Een slecht isolerend huis is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Je zal namelijk veel meer moeten stoken om het huis op een aangenaam temperatuur te krijgen, zeker nu de wintermaanden er weer aan zitten te komen. Maar wat moet er allemaal gebeuren als je je huis wilt isoleren? En kan je dit zelf doen of is het slimmer om te laten doen? Lees snel verder om er achter te komen!

Zelf doen

Met de lagere energierekening is het huis isoleren een investering die je snel weer terug verdient, maar als je nog meer geld wilt besparen kan je er voor kiezen om het huis zelf te isoleren. Dit kan je doen als je zelf erg handig bent en kennis hebt van materialen die je gebruikt en de waarden Rc en Rd.

Rc staat voor de warmteweerstand en geeft zo de isolatiewaarde van een dak, vloer of spouwmuur aan. Rd staat voor de warmteweerstand van het isolatiemateriaal. De Rd moet het verschil overbruggen van het gewenste warmteweerstand en die je nu hebt. Heb je een Rc van 0,4 en je wilt dit 4 brengen, dan zal je isolatiemateriaal met een Rd van 3,6 tot 3,8 nodig hebben. Bij glas is er weer een andere waarde van belang: de zogeheten U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.

Snap je het nog? Als dit te overweldigend klinkt is het misschien verstandiger om het te laten doen, in plaats van zelf tevergeefs aanpoten.

Laten doen

Het huis laten isoleren wordt steeds populairder. Er zullen dan ook genoeg klusbedrijven die dit voor u willen doen. Kijk wel goed of het klusbedrijf dat je op het oog hebt ook daadwerkelijk verstand heeft van isolering en in de buurt zoeken geeft ook een vertrouwd gevoel. Geef ook goed door wat je geïsoleerd wilt hebben zodat er geen misverstanden ontstaan! Zo weet je zeker dat jouw huis goed geïsoleerd is en je goed bezig bent voor het milieu en je portemonnee.

Nog een leuke tip. Als je minimaal twee isolerende maatregelen aan jouw huis doet, kan je een SEEH subsidie aanvragen. De voorwaarden zijn dat je de eigenaar van het huis bent én zelf de woning als hoofdverblijf hebt. De subsidie is aan te vragen nadat de maatregelen zijn uitgevoerd. Je kan de subsidie alleen aan vragen als de maatregelen zijn uitgevoerd door een bedrijf.