Slaapkamer

Je slaapkamer voorzien van verduisterende rolgordijnen is altijd een goed idee

Zonder licht is er geen leven op aarde mogelijk. Tenzij je op de bodem van de oceaan leeft zul je dagelijks profiteren van de voordelen die zonlicht te bieden heeft. Jouw huid maakt vitaminen aan door de zon, je kunt een boek lezen of je werk uitvoeren. Toch zijn er situaties dat juist de afwezigheid van licht van belang is. Daarom zijn verduisterende rolgordijnen in de slaapkamer altijd een goed idee.

 

Wat is het circadiaan ritme?

De wereld draait in 24 uur per dag rond. Daardoor komt de zon op in de ochtend, en gaat deze weer onder in de avond. Vervolgens zal de maan verschijnen. Levende organismen zijn ingesteld op deze frequentie, zo zijn er dieren die alleen in nacht wakker zijn, planten produceren dankzij zonlicht zuurstof. Die 24-uurs klok noemen we ook wel het circadiaan ritme. ‘Circa’ is het Latijnse woord voor rond, ‘dies’ staat voor dag. Ons lichaam reageert sterk op zowel dit ritme als het natuurlijke licht dat hiermee gepaard gaat. Dit is meetbaar, zo ligt onze lichaamstemperatuur zes uur voor het inslapen hoger, en twee uur na inslapen lager. Veel processen in het lichaam, en ook zeker mentaal, zijn ingesteld op de interne klok die we sinds de oertijd al bezitten. Alleen zijn de omstandigheden sterk veranderd. Door kunstlicht en een 24-uur economie leven we vaak niet volgens het circadiaan ritme, en dit heeft verstrekkende gevolgen.

 

Wakker worden zonder alarmklok

In theorie worden we moe wanneer de zon ondergaat, en worden we wakker wanneer de zon weer opkomt. Iemand die vaak buiten vertoeft zal dit zeker voelen. Zonsondergang wordt ook wel het ‘gouden uur’ genoemd omdat het zonlicht dan een gouden gloed lijkt te bezitten. Dit is een kleur waar we vermoeid door raken. Anderzijds maakt helder wit licht met een blauwe tint ons alert, daarom wordt er op kantoren vaak gebruik gemaakt van heldere, blauw witte verlichting. Wanneer je volgens het circadiaan ritme zou leven, dan kun je de klok gelijk zetten op jouw ontwaken. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd.

 

Meer licht is niet altijd beter

We liegen als we zouden beweren dat kunstlicht geen voordeel biedt. Door lampen is de wereld veiliger geworden, en we hebben meer vrijheid om onze eigen tijd in te delen. Toch kan die ‘lichtvervuiling’ storend worden. Op een gemiddelde slaapkamer is het zelden echt donker. Wanneer het geen omgevingslicht is, dan zijn het lampen van ver die reflecteren op de wolken in de hemel. We hebben controle over licht, blijkbaar hebben we minder invloed op de duisternis…

 

Wat zijn verduisterende gordijnen?

Het lijkt heel een heel eenvoudige term; verduisterende gordijnen. Toch wordt de betekenis op verschillende manieren uitgelegd. Als we spreken over verduisterende rolgordijnen, dan bedoelen we een materiaal dat geen enkel licht meer doorlaat, en aan de randen geen ‘lekkage’ vertoont. Dit kan eigenlijk alleen maar tot stand worden gebracht met hoogwaardige kwaliteit materialen, en netjes opgemeten raamdecoratie. Met standaard producten kun je een heel eind komen, toch gaat er niets boven maatwerk. In basis zijn er drie soorten gordijnen:

 

  1. Lichtdoorlatend zoals vitrage.
  2. Half-lichtdoorlatend zoals dunne plissé- of vouwgordijnen.
  3. Verduisterend zoals rolgordijnen met volledig zonwerende eigenschappen.

 

In de derde categorie moet het materiaal een hoge dichtheid bezitten, het hoeft niet altijd een dikkere stof te zijn. Daarnaast moet de raambekleding goed aansluiten op de wand of het kozijn, anders kan er toch licht aan de randen zichtbaar zijn.

 

Verduisterend voor meer privacy

Dit type gordijnen is ook bevorderlijk voor de privacy. Nu kan een persoon buiten niet zien of de verlichting binnenshuis ingeschakeld staat, of er mensen binnen zijn en wat er gebeurt. Dit is voordelig met nieuwsgierige overburen, maar ook zeker goed als inbraakpreventie. Dit geldt voor de huiskamer maar ook zeker voor de slaapkamer. Als een inbreker ziet dat de verlichting altijd ingeschakeld of juist uitgeschakeld staat, dan ligt de kans op inbraak hoger.

 

Word uitgerust wakker

Wakker worden in het donker is minder prettig wanneer jouw circadiaan ritme goed werkt. Je kunt dan kiezen voor een ‘wake-up light’ die oplicht in de juiste tint om je rustig te laten ontwaken. Een alternatief dat extra comfort biedt is het gebruik van elektrische verduisterende rolgordijnen. Die openen op het juiste tijdstip.  Wanneer het een fluisterstille variant betreft zoals de Somfy PoweredBlinds wordt je niet wakker door het geluid van de motor maar van het invallend licht. Rolgordijnen zijn betaalbaar in aanschaf, eenvoudig te onderhouden en ideaal bij de installatie van verduisterende raamdecoratie. Wij wensen je een goede nachtrust toe!