Tuin

Jouw gids voor een DIY speeltoestel

Lijkt het je leuk om een eigen speeltoestel met klimrek te bouwen of andere leuke toestellen voor erbij? Als ze goed zijn gepland en gebouwd, kunnen de kinderen eindeloze uren aan buitenplezier hebben en je hebt het speelvlak dichtbij het huis gebouwd, zodat je altijd snel bij je kinderen kan zijn. Als je kinderen hebt, zorg dan dat je DIY-mind klaar is en lees snel verder.

Locatie is belangrijk

Voordat je probeert een speeltuin in de achtertuin te ontwerpen is het belangrijk om te beslissen  waar deze precies gebouwd moet worden. De grootte van de ruimte is afhankelijk van het huis zelf, maar er zijn nog een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden. De gekozen locatie moet:

– Op veilige afstand van wegen en opritten
– Op gemakkelijk zich vanuit het huis
– Op vlak terrein
– Groot genoeg zijn én plek over hebben voor nog wat tuin

De juiste materialen gebruiken

Het volgende cruciale aspect bij het plannen en bouwen van een achtertuinspeeltuin is het kiezen van materialen die geschikt zijn voor buiten en blootstelling aan de elementen. Denk dan aan materialen als een rvs buis of een normale stalen buis, hout, metaal of andere materialen. Metaal moet wel worden verzinkt of gevergd, zodat ze niet tijdig gaan roesten of sluiten. Houten onderdelen moeten gemaakt zijn van hout dat geschikt is voor buiten. Ceder, sequoia en dennen zijn uitstekende keuzes voor speeltuinen. Als u onder druk behandeld hout kiest, zorg er dan voor dat het geschikt is voor residentieel gebruik en niet is behandeld met CCA.

Het is ook erg belangrijk om een geschikte soort bodembedekker te kiezen om bescherming te bieden tegen letsel bij een val. Een veel voorkomende en populaire keuze is rubberen mulch. Het is zacht en duurzaam plus het zorgt voor een degelijke onkruidbarrière om de speeltuin netjes en bruikbaar te houden. Ook wel zo handig toch?