Duurzaam Tuin

Kweken in een muurkas

Het kweken van gewassen kan gezien worden als een echte hobby. Het is rustgevend, geeft je iets om te doen en het loont ook nog eens goed. Veel mensen geeft het een gevoel van trots wanneer zij gebruik kunnen maken van gewassen die zij zelf hebben laten groeien en hebben verzorgd.

 

Het is een mythe dat je voor kweken een grote tuin nodig hebt. Op grote stukken land kun je vaak grote vrijstaande kassen vinden en op uitgestrekte velden staan allerlei gewassen te groeien. Helaas is die ruimte niet altijd beschikbaar wanneer je midden in de stad woont. Als je toch graag wil kweken, kun je het best een muurkas bestellen. Dit is een compacte versie van een vrijstaande kas die het tóch mogelijk maakt om je hobby voort te zetten.

 

Diverse soorten muurkassen

De muurkassen zijn doorgaans te herkennen aan de rechte wanden met schuin aflopend dak aan de bovenkant. Het kan gezien worden als een kleine kamer waarin allerlei soorten gewassen gekweekt kunnen worden.

 

Er is veel keuze uit diverse afmetingen van muurkassen. Van klein voor op een balkon, tot iets groter voor in een stadstuin, er is altijd wel een gepaste maat beschikbaar. Het glas van de kassen is meestal helder, maar er zijn ook muurkassen te verkrijgen die gebruik maken van frosted glass. Dit verandert de uitstraling van de kas compleet.

 

Grotere muurkassen hebben vaak deuren die opengeschoven kunnen worden. De kassen hebben meerdere verdiepingen waarop gewassen kunnen groeien.

worden. Het frame is vaak gemaakt van aluminium maar is ook vaker te zien in hout.

 

Waar plaats je de muurkas?

De plek voor een muurkas kan je zelf bepalen. Het is gebruikelijk dat deze tegen het huis aan wordt geplaatst, zodat de warmte van het huis overgebracht kan worden naar de kas. Dit is een stuk duurzamer en voordeliger dan zelf voor verwarming moeten regelen.

Er zit één voorwaarde aan het plaatsen van de kas, en dat is dat deze tegen een rechte en stevige muur wordt geplaatst.