Wonen

Last van een daklekkage? Dit moet je doen

Een lekkend dak zorgt altijd voor paniek. Het leidt tot beschadiging van je spullen en het is vaak moeilijk zelf op te lossen. Soms is er een directe aanleiding als een storm of smeltende sneeuw, soms is het achterstallig onderhoud. Soms is niet duidelijk dat er daklekkage is, want niet altijd druppelt het water naar beneden. Soms ontstaan vochtplekken, soms ruikt het muf en is de lekkage op een plek waar je niet vaak komt, zoals een zolder. Gelukkig zijn er overal in Nederland vakmensen beschikbaar die het tot hun dagelijks werk hebben gemaakt om dit probleem voor je op te lossen. Klik hier voor een dakdekker in Almere.

 

Meteen in actie

Bij een daklekkage is snelheid vereist. Een spoedservice met een telefoonnummer dat dag en nacht wordt opgenomen is dan een uitkomst. De dakdekker staat binnen de kortste keren op je stoep en de schade blijft beperkt. Is de lekkage het gevolg van een storm dan kan het voorkomen dat veel mensen schade en lekkages hebben. Dat kan ten koste van de snelheid gaan, maar een oplossing binnen twaalf uur wordt gegarandeerd. Een uitgebreide dakinspectie kan duidelijk maken om wat voor lekkage het gaat. Die inspectie is gratis en kan voorkomen dat je extra kosten maakt, omdat er verkeerde inschattingen worden gemaakt over wat er aan de hand is. Je betaalt alleen voor de uren en materialen die nodig zijn.

 

Welke dakbedekking lekt het snelst?

Er bestaat het beeld dat bij dakbedekking van platte daken sneller daklekkage optreedt, sneller dan bij een pannendak. Dat is grotendeels een vooroordeel. Ook de bitumen dakbedekking kan, wanneer het goed aangebracht en onderhouden wordt, jaren meegaan zonder dat het lekt. Het onderhoud kun je ook zelf doen. Regelmatig, zo’n twee keer per jaar, schoonmaken, bladeren en algen weghalen helpt bij het in goede staat houden van het dak. Mocht er toch lekkage optreden, dan is het van belang dat je het snel en goed laat repareren om erger te voorkomen. Een bitumen dak gaat bij goed onderhoud twintig tot dertig jaar mee. Ook een pannendak gaat na verloop van jaren wel eens lekken, zeker bij zware regen of smeltende sneeuw. Overal in Nederland zijn goede dakdekkers voor platte en licht hellende daken te vinden. Klik hier voor een dakdekker in Almere.

 

Daklekkage en de verzekering

Voor calamiteiten als een lekkend dak ben je verzekerd zou je denken. Maar niet alle verzekeringen dekken de schade. De gevolgschade, zoals beschadigde spullen in huis zijn vaak wel verzekerd via de inboedelverzekering of opstalverzekering. Maar de kosten van het repareren van het dak vallen vaak weer buiten de verzekering en zijn voor eigen rekening. Bekijk je eigen polis eens om er achter te komen wat op dit terrein wel en niet verzekerd is. Heb je schade, maak dan foto’s van het lek en de schade voordat er gerepareerd wordt. Dan kan daarna in het contact met de verzekeraar nog goed bekeken worden wat wel en niet onder de verzekering valt.