Interieur Wonen

Levensduur van je trap

Ben je op zoek naar een nieuwe trap, dan wil je die natuurlijk niet volgend jaar weer moeten vervangen. Gelukkig zijn trappen bij normaal gebruik allemaal wel langer dan één jaar te gebruiken. Het meest duurzame is uiteraard een trap van metaal. Echter deze past niet altijd in je interieur, en vanuit je gevoel denk je bij een trap voor binnen eerder aan een houten trap. Wat is daar de levensduur van?

Bouwpakkettrappen

Een bouwpakkettrap is een trap die in een standaard afmeting gemaakt wordt in de fabriek. Je kunt deze met een aanpassing in de hoogte vaak op maat maken voor jouw situatie. Dit is helaas niet altijd, maar dan kun je nog kiezen voor een bouwpakket maatwerktrap. Een standaard bouwpakket is er vaak in vurenhout/dennenhout, beukenhout of eikenhout. De maatwerkbouwpakkettrappen zijn er enkel in beukenhout en eikenhout. We zullen nu verder ingaan op de levensduur van alle houtsoorten.

Vurenhout/dennenhout

Dit is de zachtste houtsoort van de 3 populaire houtsoorten. Dit wil niet zeggen dat je trap als een pudding in elkaar zal vallen. De bomen staan er immers ook jaren. Het heeft te maken met hoe gevoelig het hout is voor deukjes. Als je met hakken op een vurenhouten trap loopt ontstaan er sneller deukjes dan bij de andere 2 houtsoorten.

Het is van belang dat je het hout altijd een goede behandeling geeft van olie, verf of lak. Hiermee leg je een laagje aan om het hout. Dit zorgt ervoor dat het hout is beschermd tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan luchtvochtigheid en warmte. Een goed behandelde vurenhouten bouwpakkettrap gaat tot 10 jaar mee.

 

Beukenhout

Beukenhout is een harde houtsoort die dus minder snel deukjes zal vertonen. Het voordeel van het beukenhout dat gebruikt wordt bij veel bouwpakkettrappen is dat het gelamelleerd is. Door deze techniek zal het hout minder werken. Toch moet ook deze houtsoort goed behandeld worden om hem zo lang mogelijk te kunnen gebruiken. De levensduur van een goed behandelde beukenhouten bouwpakkettrap is 40 tot 50 jaar.

 

Eikenhout

Dit is een trap voor je leven. Een eikenhouten bouwpakkettrap gaat namelijk 80 tot 100 jaar mee. Die hoef je dus voorlopig niet meer te vervangen. Naast dan eikenhout een harde houtsoort is, heeft het hout ook een mooie uitstraling. Enkel transparant lakken geeft het mooiste resultaat.