Geen categorie

Onderhandelen tijdens het kopen van een huis: do’s & dont’s

Ben je al een tijdje op zoek naar een koopwoning en heb je een pareltje gevonden? Dan is onderhandelen altijd belangrijk. Toch is dit moeilijker dan het lijkt en we hebben daarom hieronder enkele do’s en dont’s beschreven.

De eerste indruk is belangrijk

Tijdens de bezichtiging van een huis ben je wellicht geneigd om juist de negatieve aspecten van een huis te belichten. Je kunt dan dingen zeggen als ‘die vloer moet er dan wel uit’ ‘de keukenkastjes moeten wel vervangen worden’. Dit kan echter averechts werken bij een verkoper. Als je echt verliefd bent op een woning laat dit dan vooral zien en wees enthousiast! Hierdoor kun je meer sturen op een wederzijdse klik tussen jou en de makelaar.

Wees een bezige bij

Het is dus niet erg om je enthousiasme te tonen, maar geef de makelaar wel de indruk dat je naast dit huis andere woningen aan het bezichtigen bent. Hierdoor zal de makelaar minder snel zijn prijs sterk opdrijven, gezien er ook andere potentiële woningen in je achterhoofd meespelen met wellicht een gunstigere prijs. Je kan dus enthousiast en zakelijk tegelijk zijn.

Doe onderzoek

Voordat je een woning bezoekt, is het verstandig om goed onderzoek te doen naar wat achtergrond informatie. Zo kun je checken wat voor soort hypotheek er momenteel op de woning zit. Indien er een hoge hypotheek op zit dan weet je dat er weinig onderhandelingsruimte is. Is de woning hypotheekvrij? Dan kun je een lager bod uitbrengen. Een aankoopmakelaar kan je ook helpen met het doen van dit soort onderzoek. Bovendien kent deze makelaar de buurt goed en heeft duidelijk in kaart of er ook soortgelijke woningen elders te koop staan.

Het zijn niet enkel zaken

Het is lang niet altijd zo dat degene met het hoogste bod de woning ook daadwerkelijk krijgt. In de verkopersmarkt speelt een wederzijdse gunfactor ook een belangrijke rol. Het is dan ook belangrijk om altijd jezelf te blijven en te vertrouwen op het bod dat je doet. Het komt vaak genoeg voor dat oudere mensen, die hun huis graag willen verkopen, de woning liever verkopen aan dat leuke gezien dan harde de zakenmensen met een goed bod.

Bieding tactiek

Een aankoopmakelaar zal je hier ook op kunnen wijzen tijdens een bod, maar het is niet wenselijk om een rond bedrag te bieden. Een afwijkend bedrag werkt beter tijdens onderhandelingen.