Interieur Keuken

Pimp je keuken met plakfolie

Ben jij de looks van je keuken al een tijdje zat? Dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld je keukenkastjes te pimpen met keukenfolie. In dit blog zullen wij een aantal tips geven en uitleggen hoe je dit gemakkelijk kunt gebruiken.

Waar moet ik beginnen?

Kijk eerst naar wat je precies wilt bereiken met het opknappen van je keuken. Wil je voor een rustige effen kleur gaan of ben je liever van de printjes? Je kunt altijd uit je comfort zone stappen en het gewoon proberen. Het fijne aan plakfolie is namelijk dat het op ieder moment gemakkelijk te verwijderen is. Hierdoor heb je niet gelijk een probleem zoals je zou hebben met bijvoorbeeld het verven van je kastjes.

Je kunt ook creatief bezig gaan en bijvoorbeeld kastjes in verschillende patronen en kleuren beplakken. Zo heb je niet één kleur of patroon maar maak je er een echt feestje van in je keuken.

Wat heb je nodig voor het aanbrengen van plakfolie?

Er zijn een aantal producten die nodig zijn om te beginnen met het plakken van plakfolie. Hieronder staan de producten onder elkaar welke hiervoor nodig zijn:

  • Rolmaat/liniaal
  • Rakel of soortgelijk voorwerp
  • Stanleymesje
  • Plantenspuit met water
  • En natuurlijk de plakfolie die geplakt moet worden!

Hoe aan te brengen?
Plakfolie is gemakkelijk te gebruiken omdat de lijmlaag al op het folie zit. Je hoeft alleen het schutvel te verwijderen en je kan beginnen! Hieronder de stappen welke gevolgd moeten worden om de folie mooi en strak op te plakken.

Stap 1: Snijd het folie op de juiste afmeting

Meet voordat je gaat beginnen met plakken het oppervlak op wat je gaat beplakken. Snijd vervolgens de folie op de maat die je wilt. Het is aan te raden om de folie 1 á 2 centimeter langer af te snijden dan mogelijk. Het teveel aan folie kun je daarna gemakkelijk wegsnijden met een scherp mesje. Zo voorkom je dat je te weinig afsnijdt en het folie niet meer te gebruiken is.

Stap 2: Maak de ondergrond goed schoon

Zorg er altijd voor dat de ondergrond glad, vlak en vetvrij is. Het vetvrij maken gaat gemakkelijk met warm water en een druppel afwasmiddel of huishoud azijn. Met het schoonmaken verwijder je al het vuil en stofdeeltjes. Hierdoor zal de plakfolie mooi op de ondergrond plakken.

Stap 3: Folie nat plakken

Het is aan te raden de folie nat te plakken omdat je het dan nog iets kunt verschuiven. De folie zal zo mooi op het raam komen te zitten. Je kunt de ondergrond gemakkelijk natspuiten met bijvoorbeeld een plantenspuit.

Stap 4: Beschermlaag deels verwijderen

Zorg ervoor dat je niet het volledige schutvel verwijderd. Hierdoor is het namelijk mogelijk dat de folie aan elkaar zal gaan plakken of dat er lelijke luchtbellen onder komen. Verwijd per keer slechts 8 tot 10 centimeter en breng geleidelijk de folie aan.

Stap 5: Plakfolie aanbrengen

Het makkelijkste is om te beginnen met plakken in een hoek. Zorg dat de folie strak op de ondergrond komt en zo kun je steeds een stukje verder gaan. Het is een secuur klusje en je moet hier dus echt de tijd voor nemen.

Stap 6: Overtollig water wegvegen

Als de folie helemaal naar wens is aangebracht is het tijd om het water eronder te verwijderen. Hoe dit in zijn werkt gaat is door middel van een rakel en theedoek. Wrijf vanuit het midden naar de zijkanten en zo zal al het water eronder vandaan komen.

Stap 7: De afwerking

Als je ervoor hebt gekozen om de afmeting iets groter af te snijden is het nu tijd dit weg te halen. Je kunt de overgebleven stukken gemakkelijk verwijderen met een scherp mesje.

Nu is het plakken afgerond en kun je genieten van het mooie resultaat!