Badkamer

Planten voor in de badkamer

Kamerplanten zijn perfect om buiten naar binnen te halen en het is aangetoond dat de toevoeging van een vleugje groen je welzijn bevordert, de lucht zuivert, bacteriën absorbeert en je huisstijl verfrist. In deze blog lees je over het kiezen en stijlen van planten voor in jouw badkamer.

Hoe badkamerplanten te kiezen

Weinigen van ons hebben het geluk om een lichte, luchtige, ruime badkamers te hebben, dus het kiezen van een kamerplant die bij je past kan een lastige taak zijn. Evenzo, voor de minder groene vingers, kan het verwarrend zijn om te weten welke kamerplanten het goed doen of nauwelijks overleven in jouw badkamer. Hier is onze korte handleiding voor het kiezen van planten die bij de badkamer passen.

Planten voor een donkere badkamer

Omdat veel badkamers geen natuurlijk licht hebben, is het belangrijk om te overwegen hoe dit van invloed kan zijn op jouw keuze voor een kamerplant. Gelukkig kunnen veel exotische planten gedijen in donkere, natte omgevingen omdat het regenwoud hun natuurlijke omgeving is. Dit geldt vooral voor de lepelplant, die zal bloeien bij weinig licht en dol is op warmte en vocht, waardoor het de ideale aanvulling is om je badkamer op te fleuren!

Planten voor vochtige badkamers

Wist je dat kamerplanten vocht in huis juist kunnen voorkomen en verminderen? Dit heeft allemaal te maken met de structuur van de bladeren van een plant en hoeveel vocht ze kunnen opnemen. Gelukkig zijn er verschillende planten die het grootste deel van hun vocht uit de omringende lucht via hun bladeren opnemen, waardoor je badkamer en douche op natuurlijke wijze droger en minder vochtgevoelig blijft. Planten met een goede bladopname zijn Boston varen en bergpalm, die beide zullen helpen de hoge luchtvochtigheid in jouw badkamer te verminderen en de muren en meubels tegen vocht te beschermen.

Onderhoudsarme planten

Als je, zoals velen van ons, een plant koopt met de beste bedoelingen om er zorgvuldig voor te zorgen, maar al na de eerste week faalt, dan zijn deze onderhoudsarme planten iets voor jou. Misschien wel de gemakkelijkst te kweken en bijna onmogelijk te doden, de hangende Pothos plant zal je niettemin het hele jaar door belonen met groene bladeren en is zeer geschikt voor donkere, meest vochtige badkameromgevingen. Luchtplanten zijn ook een geweldige optie die weinig onderhoud vraagt, omdat ze geen aarde nodig hebben en het water dat ze nodig hebben uit de lucht halen, waardoor ze perfect zijn voor vochtige badkamers!

Muren van groen

Levende muren of verticale tuinen zijn geen nieuwkomer in de wereld van interieurs, maar toch blijven ze het meest dramatisch. Vetplanten, die ongelooflijk weinig onderhoud vereisen en toch een hoge impact hebben, zijn de perfecte plant om deze look te bereiken en als je er een in jouw badkamer plaatst, krijgen de planten precies het juiste vochtgehalte. Je kunt een verticale tuin kopen of er een aanpassen aan je ruimte met een eenvoudig houten frame, potgrond en kippengaas voor een frisse, eigentijdse uitstraling.

Planken voor kamerplanten

Het plaatsen van een paar zwevende planken voegt niet alleen extra opslagruimte toe aan kleinere badkamers, maar is ook de perfecte plek om accentdetails toe te voegen. Door simpelweg een selectie kamerplanten in effen witte of terracotta potten te plaatsen ontstaat een prachtige groene plantenwand, met aflopende kleur als leuk alternatief voor een statement wall.