Interieur Wonen

Scandinavisch wonen, de nieuwste woontrend

Als het gaat over Scandinavisch wonen moet je denken aan eenvoudigheid. Less is more is de lijfspreuk van deze stijl en er wordt van zoveel mogelijk licht gebruik gemaakt. Dit komt doordat er in landen als Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken de winterse dagen erg kort zijn, waardoor ze het licht optimaal willen benutten. Ondanks dat de zon hier iets langer schijnt is deze stijl ook in Nederland aangeslagen. Wij vertellen je alles wat je moet weten over deze nieuwe trend.

Lichtinval

Aan de basis van de Scandinavische woonstijl is het lichtinval. Het daglicht van buiten wordt geoptimaliseerd door gebruik te maken van lichtgekleurde gordijnen en niet te grote objecten voor het raam. Zo kan er meer licht naar binnen waardoor de kamer een levende uitstraling krijgt.

Als je je woonkamer op deze manier wilt inrichten zijn de kleuren erg belangrijk. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de kleur wit, in combinatie met pastelkleuren zoals zalm roze, ijsblauw, olijfgroen en grijstinten. Deze lichte kleuren stimuleren de weerkaatsing van het licht, wat weer zorgt voor een ruimtelijker gevoel in je kamer. Ook als je niet veel lichtinval in je woning hebt zijn er oplossingen. Zo kan je gebruik maken van daglicht lampen en spiegels om het maximale effect te krijgen.

Functioneel en minimalistisch

Met deze interieurstijl wil je rust en comfort uitstralen. Dit doe je door de stijl zo functioneel en minimalistisch als mogelijk te maken. Geen onnodige uitsteeksels of functies, maar gewoon waarvoor de meubel voor bedoeld is. Dit in combinatie met natuurlijke materialen zoals houtsoorten eiken, grenen, essen en dennen zorgen ervoor dat het heel natuurlijk overkomt.

Bij minimalistische meubels denk dan aan rechte lijnen met lichte kleuren en stoffen. Een mooi vloerkleed die een deel van de vloer bedekt. Ook is het belangrijk om eenheid in je huis te creëren. Dit zorgt namelijk voor meer rust en uitstraling. Dit kan je doen door in elke kamer ongeveer dezelfde kleurenpatronen te gebruiken. Niet elke kamer  moet precies op de ander lijken, maar als je dezelfde stijl hanteert zal dit heel veel helpen.