Badkamer

Strandhanddoeken versus badhanddoeken: wat is het verschil?

Volgens mij heeft iedereen hier zich schuldig aangemaakt door te denken dat een handdoek een handdoek is en dat er geen verschil is tussen een strand- en een badhanddoek. In wezen is een handdoek een handdoek, maar het doel van gebruik maakt het verschil. Een handdoek is bijvoorbeeld anders dan een keukendoek en dat is ook een handdoek, toch? Raad eens wat, als het om een groot badlaken gaat, is er iets meer aan de hand. Het is een bijzondere, net als het strand zelf. Het is leuk!

Welke technische aspecten zijn anders bij een strandlaken dan bij een handdoek? Hierbij de leuke feiten.

#1 De grootte

Als je redelijk oplettend bent, heb je waarschijnlijk gemerkt dat strandhanddoeken eigenlijk groter en langer zijn – met ongeveer 30 centimeter. Waarom is dat? want hoewel ze je nog steeds schoon en droog moeten kunnen houden, heeft een strandlaken een hoger doel in het leven: modieuze accessoires. De functie van een product en de omgeving waarin het gewoonlijk zal worden gebruikt, informeert het productieproces en het strandlaken is hierop geen uitzondering. Het zal onvermijdelijk door goedbedoelde voeten in het zand worden gestampt en worden blootgesteld aan zout water of chloor. Vaak droogt een strandlaken zonder grondig te worden gespoeld om het zout, zand en chloor te verwijderen. Misschien begin je nu te zien dat een strandlaken niet zomaar een handdoek is. In feite is het veel meer dan een handdoek. Het is een deken, een zonnebank, een geïmproviseerd kussen. Het is een modeaccessoire, een statement en de eenzame barrière tussen jou en het zandstrand onder je rug. Met zoveel te doen, is het geen wonder dat er meestal meer stof is dan een normale handdoek. 

#2 Uiterlijk

Een ander belangrijk verschil tussen een badhanddoek en een strandlaken zit in hun uiterlijk. Buiten de context gezien, is de meest directe manier waarop je het verschil tussen de twee waarschijnlijk herkent, het grimmige kleurverschil. Een handdoek is gemaakt als aanvulling op de omgeving waarin hij wordt aangetroffen. Badkamers nodigen, voor al hun variaties, meestal iemand uit om te ontspannen en te decomprimeren. Of dit nu is door een open, luchtige ruimte te creëren, een modernistisch monochromatisch meesterwerk of een kamer met rijke, diepe tonen, de bedoeling is hetzelfde. Het strand is ondertussen helder, met grimmige kleurcontrasten van geel, blauw en groen nodigt het uit tot gewaagde expressieve gevoelens en suggestieve patronen. SImpel gezegd, je verliest waarschijnlijk zachte beige badhanddoek die je zo in jouw strandtas opbergt tegen het zachtgele zand.