Duurzaam

Tips voor een duurzame keuken

Dat een keuken wat verbruikt is logisch. Naast veel water en elektriciteit, soms ook nog gas. Een keuken duurzaam maken, en zo besparen op de energierekening en goed zijn voor het milieu, moet mogelijk zijn. En dit het liefst zonder verlies op luxe en comfort.

Water en elektriciteit besparen

Wat wonderen doet is een goede mengkraan in de keuken. Het is echt een investering, u verdient een goede mengkraan terug. Het scheelt enorm in het waterverbruik. Natuurlijk is hierin wel dat stukje bewustwording; teveel mensen met een goede mengkraan willen nog wel eens het water onnodig laten lopen. De kraan altijd sluiten als u geen water nodig heeft is van belang ook al is even de kraan door laten lopen handig. Wat ook een enorme verspilling is; afwassen onder een lopende kraan i.p.v. een sopje in een teiltje. Als uw huishouden groot genoeg is, een vaatwasser loont. Dit komt door hergebruik van het water, in een vaatwasser zit een circulatie van het warme water door filters. Een vaatwasser is een zeer zuinige manier van afwassen vooral als de vaatwasser helemaal vol is. Los daarvan hebben vaatwassers een energiezuinige knop of anders een verkort programma; het kan dus nog zuiniger. Wat ook scheelt is de afzuigkap niet op vol vermogen zetten. Vaak is de laagste stand voldoende om de lucht af te voeren omdat de afzuigkap over het algemeen vlakbij de pannen is.

 

Tips van vroeger

Vroeger hadden de mensen een hooikist. Gek genoeg is dat verdwenen. Bij een hooikist maakten de mensen gebruik van na garen. Met rijst en pasta gaat dat goed; zodra de rijst of pasta kookt, de pan van de hittebron halen en inpakken zodat de warmte blijft. Vroeger ging de pan dan in een kist met hooi. En zo gaart het eten zonder dat het energie verbruikt. Wat ze vroeger ook deden om energie te besparen; bij het stoven van vlees een scheutje azijn. Dit verkort het proces van vlees gaar stoven, en dat bespaarde energie. Vandaag de dag zal dat nog steeds kunnen en goed werken.

 

Direct besparen

Geld besparen op gas en licht, met een lagere energierekening, gaat makkelijk. Je kunt elk jaar overstappen en weer kiezen voor de goedkoopste energieleverancier.  Overstappen energie is binnen enkele minuten al gedaan en het bespaart je elk jaar een hoop geld. Daarnaast kun je ook nog gebruik maken van de andere tips om te besparen in de keuken. Zo houdt je elk jaar veel geld over voor leuke dingen.