Interieur Wonen

Tips voor een gezellige woonkamer

Wil je een echt gezellige woonkamer? Om een formele ruimte te transformeren heb je meer nodig dan een comfortabel kleed of weelderige Montel hoekbank. Voor een multifunctionele ruimte die kind- en huisdiervriendelijk is, maar ook een centrum voor filmmarathons, game-avonden en tal van zinvolle gesprekken, moet je woonkamer minder kostbaar en toegankelijker zijn, vooral omdat iedereen naar beneden gaat voor de winter maanden. Zelfs als de ruimte geen open haard heeft, kun je genoeg doen om een gezellige woonkamer te creëren, van weelderige stoffering tot een ruime salontafel.

Meubels plaatsen

Je kunt de meubels in je woonkamer gemakkelijk herschikken, als je maar een sterke en geduldige helper hebt. Het doel is om een centrale ontmoetingsruimte te creëren. Trek Vitra stoelen uit de kleinere groep voor extra zitplaatsen Of zet twee banken van vergelijkbare grootte  tegenover elkaar. Of neem een L of U-vormige bank met een salontafel in het midden en clubfauteuils aan de overkant om een gesprek zone te creëren. De tafel kan gebruikt worden voor snacks, spelletjes, puzzels en cocktails. Er moeten visueel en fysiek lagen zijn. Voeg bijvoorbeeld een prachtige houten cocktailtafel toe die met een staalborstel of met de hand is geschraapt met een interessante vlek of patina die een diepe nerf onthult in plaats van een grimmige en eigentijdse lak. Een andere manier om laagjes te leggen is met knuffel bevorderende dekens,.

Pluche bekleding 

Je kunt het verschil niet zien tussen fluweel dat wasbaar en vlekbestendig is en traditioneel fluweel. Gebruik duurzaam fluweel voor banken en secties. Je kunt ook met bouclé te spelen als duurzame en gestructureerde stof om je woonkamer gezelliger te maken.

Zachte verlichting

Gebruik een zacht gloed voor je woonruimte. Bijvoorbeeld met bouwspots en lampen. Voor felle lichten kan je een dimmer gebruiken. Een ander ding dat je kunt doen om een zachte en warme gloed te krijgen, is het toevoegen van tafellampen of decoratieve verlichtingsarmaturen en kroonluchters. Leeslampen kun je zetten bij Vitra fauteuils.

Beheer familiefoto’s

Ja, je houdt van je kinderen en alle andere gezinsleden, maar een dozijn ingelijste foto’s door de woonkamer verspreiden kan een beetje veel zijn, om nog maar te zwijgen van rommelig. Maak een coole fotogalerij muur met een paar foto’s van nu en vroeger die het persoonlijke verhaal van de familie weerspiegelen. Bonuspunten voor een foto die een gesprek op gang brengt. Je kunt ook kiezen voor slanke zwarte lijsten om een verzameling thema-afdrukken weer te geven.

Ga groots met de salontafel

Gebruik de salontafel als een kans om mode met functie te combineren. Een grote salontavel kan je aankleden met boeken en accessoires. Kies wel accessoires die makkelijk te verplaatsen zijn.

Kussens

Het personaliseren van sierkussens kan van een bank een onweerstaanbare relaxplek maken. Je kunt kussen gebruiken op banken, fauteuils of als zitkussen op de grond. Sierkussens zijn eigenlijk onmisbaar om een gezellige sfeer in je kamer te scheppen. Kies niet voor kussens in dezelfde kleur maar speel met de kleuren om het levendig te maken.  

Boekenkast

Een goed ingerichte boekenkast waarin je je boeken gesorteerd hebt, maakt een gezellige woonkamer helemaal af. Zorg er voor dat er wat licht valt op de kast. En laat ook wat lege ruimtes in de kast.