Tuin

Tips voor een Japanse tuin

Kenmerkend voor een Japanse tuin zijn de unieke sfeer en de rust. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het ontwerpen of aanleggen van Japanse tuin.

Water

Kenmerkend voor zowel grote als kleine Japanse tuinen zijn de aanwezigheid van drie elementen, namelijk water, planten en stenen. Om water aan je Japanse tuin toe te voegen kun je kiezen voor bijvoorbeeld een vijver of waterloop, maar als je hier de ruimte niet voor hebt behoren een fontein of waterornament ook tot de mogelijkheden.

Beplanting

In een Japanse tuin wordt niet veel gebruikt gemaakt van bloeiende planten of felgekleurde bloemen. Er wordt juist gewerkt met een combinatie van verschillende plantensoorten, met verschillende soorten bladeren en hoogtes. Kies voor warme kleuren en vooral veel verschillende tinten groen. Planten die het goed doen in een Japanse tuin zijn varens, kamperfoelie en bamboe.

Decoratie

Breng niet teveel decoratie aan in een Japanse tuin. Enkele voorbeelden van decoraties die wel passen in een Japanse tuin zijn en boeddhabeeld, klassieke Japanse lantaarns of decoratieve stenen.

Tuinmeubels

Je zult niet vaak tuinmeubels aantreffen in een Japanse tuin, dit komt omdat Japanners liever door hun tuin lopen of ergens bij het water gaan zitten voor meditatie. Wil je toch graag wat meubels in je eigen Japanse tuin? Kies dan voor meubels van natuurlijke materialen zoals hout of bamboe.

Evenwicht

Het is belangrijk om de juiste balans te vinden in een Japanse tuin. Waar symmetrie vaak voorkomt in Westerse tuinen, hoort dit juist niet thuis in een Japanse tuin. Heb je aan de ene kant van je tuin grote planten staan? Maak dan aan de andere kant een ruimte die minder druk en vol is.

Verrassing

Zorg voor een aantal verrassingselementen in je tuin. Dit kun je het beste doen door ervoor te zorgen dat je tuin niet in een keer is te overzien, door bijvoorbeeld kronkelende paadjes aan te leggen en zichtlijnen te blokkeren met grote planten of een mooie boom. Japanners lopen graag door hun tuin, en op deze manier wordt het een soort ontdekkingstocht.