Duurzaam

Toepassingen van spraakherkenning

Wisten jullie dat er ooit een tijd bestond dat je de muziek zachter moest zetten door het handmatig met je telefoon te veranderen? In veel moderne huizen is al een smart home systeem geïnstalleerd zodat je het volume met een commando kan aanpassen. Dit is één van de vele handige toepassingen die spraakherkenning ons heeft gebracht. Dragon naturallyspeaking 15 is één van de meest geavanceerde spraakherkenningssoftware die momenteel op de markt op. En keer op keer worden er weer nieuwe toepassingen bedacht waarbij spraakherkenning voor gemak kan zorgen. In deze blog lees je over slechts een aantal van deze nieuwe toepassingen.  

Documenten schrijven 

Met spraakherkenning kunnen opnames worden geconverteerd naar doorzoekbare tekst. Ook het aantal dicteer-apps groeit. Met softwarepakketten zoals Dragon NaturallySpeaking kan je documenten schrijven zonder een toetsenbord te gebruiken. Het voordeel is dat je het akoestische model op je stem kunt afstemmen, wat de herkenning aanzienlijk zal verbeteren. Het is ook ideaal in situaties waarin de woordelijke tekst moet worden opgeschreven, zoals tijdens hoorzittingen of gemeenteraadsvergaderingen. 

Klantenservice 

De mogelijkheden van een spraakherkenningsapp lijken eindeloos. Op veel plaatsen waar mensen praten, kan een spraakherkenner een nuttige rol spelen. Dit geldt ook voor klantenservice. Zelfbediening via de telefoon is in veel opzichten aantrekkelijk: geen wachttijd voor de klant en geen personeelskosten voor het bedrijf. Postcodes, kentekenplaten, datums en namen zijn moeilijk in te voeren met de toetsen op uw telefoon. Momenteel werkt dit systeem alleen nog maar op gesloten spraakherkenning. Dit zijn vastgestelde commando’s die geprogrammeerd zijn in de spraakherkenningssoftware. Dit heet gesloten grammatica en het bepaalt precies wat de commando’s zijn. Als mensen zich aan dit specifieke commando houden, is de spraakherkenning uitstekend. Er kan bijvoorbeeld wel geprogrammeerd wordt dat ‘Bernhard’ moet worden geïnterpreteerd als de letter B. Dit is belangrijk omdat de postcode op verschillende manieren kan worden uitgesprokenmaar ze moeten natuurlijk wel allemaal goed worden geïnterpreteerd door de spraakherkenner.