Wonen

Verhuur je een prachtige woning, hier moet je rekening mee houden!

Heb je een prachtige woning en overweeg je om deze te verhuren? Dan ben je bij deze blog aan het juiste adres. Het verhuren van een woning is een aantrekkelijke oplossing om wat extra inkomen te genereren. Maar er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. In deze blog bespreken we enkele belangrijke aandachtspunten om je te helpen bij het verhuren van je woning.

 

Zoek een betrouwbare huurder

Een van de belangrijkste stappen bij het verhuren van je woning is het vinden van een betrouwbare huurder. Hoe vind je zo’n huurder? Plaats een advertentie op diverse websites of schakel een verhuurspecialist in. Forceer de huurder niet om meteen te tekenen en neem de tijd om hem of haar te leren kennen. Vraag bijvoorbeeld om referenties van vorige verhuurders.

 

Maak duidelijke afspraken

Voorkom misverstanden en maak duidelijke afspraken met de huurder. Leg de huurprijs vast en spreek af op welke datum hij of zij moet betalen. Maak ook afspraken over eventuele extra kosten, zoals elektriciteit, gas en water. Vergeet ook niet om afspraken te maken over het onderhoud van de woning. Zo voorkom je onduidelijkheden achteraf. Heeft jouw woning een VvE beheer en wil je het VvE management uitbesteden? Maak dan ook hier duidelijke afspraken over.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Check of je vergunningen nodig hebt

Informeer bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt om je woning te verhuren. Soms is het bijvoorbeeld nodig om een melding te doen bij de gemeente of om een brandveiligheidscertificaat te hebben. Neem hier de tijd voor, want het niet hebben van de juiste vergunningen kan vervelende gevolgen hebben. 

 

Maak de woning klaar voor verhuur

Voordat je de woning verhuurt, is het belangrijk om deze klaar te maken voor de nieuwe huurder. Zorg ervoor dat de woning schoon is en eventueel nog wat extra aankleding heeft, zodat het meteen als een fijn thuis aanvoelt voor de huurder. Zorg ook voor goed werkende apparatuur en zorg ervoor dat de woning veilig is.

 

Regel een goede verzekering

Zorg ervoor dat je een goede opstal- en inboedelverzekering hebt afgesloten voordat je de woning gaat verhuren. Een dergelijke verzekering beschermt je tegen financiële schade als gevolg van bijvoorbeeld brand of inbraak. Let goed op dat je een verzekering afsluit die ook dekking biedt bij verhuur.

 

Het verhuren van een woning brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee. Als alles goed geregeld is, verhuur je met een gerust hart je woning en genereer je wat extra inkomen.