Tuin

Verschillende soorten haagplanten

Iedereen kent ze wel: haagplanten. Super om je schutting groen op te vullen en daardoor ook nog is de privacy binnen je tuin bewaard. Binnen de haagplanten zijn er een hoop verschillende soorten en niet ieder is geschikt voor een schutting sommige zijn ook namelijk grondplanten. In dit artikel geven wij je voorbeelden van een paar haagplanten en wat voor voordelen deze hebben

De Ligustrum

Een van de meest gebruikte haagplanten is de Ligustrum, ook wel liguster in het Latijns. Er zijn verschillende soorten van deze plant, de meest gebruikte is de normale Liguster. Het nadeel aan deze plant is dat als er een strenge vorst waant over Nederland de plant zijn bladeren zal gaan verliezen. De andere variant is een plant die beter zijn bladeren behoudt en ook nog is groen is van kleur en qua uitzicht gelijk is aan de normale variant.

Beukenhaag

De haagplant die gemaakt is voor de winter en al zijn bladeren in deze tijd behouden is: de beukenhaag. Het nadeel is wel dat in de herfst de bladeren van de beukenhaag bruin zullen worden en afsterven, maar ze zullen dus wel in de winter standhouden. Het gehele seizoen zal je dus een dichte haag hebben waardoor je de privacy in je tuin kan behouden, later in het voorjaar zullen de gestorven bladeren gaan herbloeien naar nieuwe planten. Door deze reden is de beukenhaag samen met de Ligustrum de twee meest gebruikte haagplanten. Het is wel belangrijk dat je de beukenhaag ook goed onderhoudt. Binnen de beukenhaag zijn er ook varianten namelijk een met rode bladeren en de groene beuk. Deze hebben beide de samen eigenschappen als de beukenhaag, maar zien er iets wat anders uit.  De beukenhaag kan je kopen bij beukenhaag.nl

Buxus

De meest wat lager op de grond voorkomende haagplant is: de buxus. Deze plant dient er namelijk vaak voor dat de tuin wordt afgeboord van de straat of het duidelijk plekken in een grotere tuin creëert. De buxus komt dan wel het vaakst voor laag op de grond, maar er zijn ook varianten die meer geschikt zijn voor een hogere haag. Voorbeeld hiervan is de ‘Rotundifolia’. Het grote voordeel aan de buxus is dat je deze in verschillende snoeivormen kan snoeien. Zo kan je in je tuin bollen, kegels, kubussen, zuilen noemt het zo gek maar op neer zetten.

De Taxus

Een soortgelijke haagplant met de buxus is de taxus. Deze plant kan je net zoals de buxus in verschillende snoeivormen in de tuin plaatsen. De taxus wordt het vaakst gebruikt in tegenstelling tot de buxus als een hoge haag (de taxus wordt vaak minimaal 2 meter hoog) gebruikt. Desondanks kan je het net zoals de buxus ook voor de lagere hagen gebruiken. Je zult dan wel de plant met enige regelmaat moeten snoeien.