Duurzaam Tuin Wonen

Voordelig en eenvoudig een dak aanleggen? Kies voor damwandplaten

Het gebruik van een damwandplaat wordt de laatste jaren steeds populairder. Je kunt ze plaatsen op daken van huizen, schuren, boerderijen en garages en ze zien er ook nog eens zeer aantrekkelijk uit. Wil jij meer weten over damwandplaten? In dit artikel lees je wat het precies zijn en welke voordelen damwandplaten met zich meebrengen.

Wat zijn damwandplaten?
Damwandplaten zijn geprofileerde platen van staal die zeer eenvoudig te plaatsen zijn. Je schroeft de platen als het ware gewoon vast en dit kun je ook nog eens heel eenvoudig zelf doen. Damwandplaten zijn dus geschikt voor mensen die van zelf klussen houden en die op een eenvoudige manier een dak willen monteren. Damwandplaten zijn zeer voordelig, gaan lang mee en zijn ook nog eens heel licht in het gewicht. Ideaal voor daken met een minder sterke dakconstructie.

Wat is het verschil met dakpanplaten?
Is er een verschil met dakpanplaten? Een verschil is er zeker. Ondanks dat dakpanplaten en damwandplaten enorm op elkaar lijken, is er één klein verschil. Bij dakpanplaten ligt het profiel aan de bovenkant. Bij damwandplaten is dit precies omgekeerd. Dit heeft het voordeel dat de platen volledig waterdicht zijn en er geen vocht kan ontstaan. Daarbij zijn de platen ook nog eens goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Vorst of juist een hele hoge temperatuur? De platen kunnen hier allemaal tegen.

Soorten damwandplaten
Damwandplaten zijn verkrijgbaar in diverse maten en kleuren. Bij handelsonderneming van Viegen kun je terecht voor damwandplaten die passen bij jou. Zij bieden namelijk platen in verschillende kleuren en maten. Als je kiest voor damwandplaten, kies je voor een mooi en stijlvol dak. De platen ogen namelijk zeer aantrekkelijk en zijn amper te onderscheiden van de reguliere dakpannen.

Zelf monteren doe je zo
Zoals je hebt gelezen, zijn de platen eenvoudig te monteren. Het is daarbij wel belangrijk dat je de eerste plaat volledig waterpas plaatst. Als je dit niet doet, worden alle andere platen ook volledig scheef geplaatst. Denk eraan om eerst een onderfolie te plaatsen voordat je de platen plaatst. Een onderfolie zorgt ervoor dat condens wordt afgeremd. Wanneer je aan deze punten hebt gedacht, is er nog een punt waar je rekening mee moet houden. De schroeven dienen goed te worden aangedraaid, zodat de platen stevig vast zitten. Echter, de platen hoeven niet té stevig te worden vastgedraaid.