Duurzaam

Vooroordelen asbestinventarisatie

Wanneer je vermoed dat er asbest in je woning aanwezig is, is het verstandig om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Er komt dat een specialist langs die inventariseert met verschillende technieken hoe de situatie ervoor staat. Er zullen monsters worden afgenomen, waarna een rapport zal worden uitgebracht. Over een asbestinventarisatie zijn een aantal vooroordelen die niet helemaal correct zijn. Hier vind je meer informatie over wat wel en niet waar is over asbestinventarisatie.

Een asbestinventarisatie is erg duur

Asbestinventarisaties kunnen duur zijn, maar dit is niet altijd het geval. Een onderzoek werkt met een stappenplan. Het eerste niveau, type 0, bewijst dat er geen asbest aanwezig is. Wanneer er wordt vermoed dat er toch asbest aanwezig is, wordt er aangeraden om een onderzoek type A uit te laten voeren. Daarmee wordt het asbest in kaart gebracht en onderzocht. Wanneer er bij dit onderzoek wordt vermoed, dat er ook asbest aanwezig zou kunnen zijn op plekken waar het niet met het blote oog te zien is, dan wordt er een type B onderzoek voorgesteld. Hoe complexer het onderzoek, hoe duurder het wordt. Een type 0 onderzoek kost gemiddeld 175 euro. Een type A onderzoek is gemiddeld 375 euro en een type B onderzoek 1600 omdat er asbest op plekken aanwezig kan zijn die niet gemakkelijk te bereiken zijn.

Asbestinventarisatie is niet verplicht

Wanneer je een woning gaat verbouwen of slopen die tussen 1945 en 1994 is gebouwd, heb je altijd een asbestinventarisatie nodig. Wanneer je woning wilt verkopen met asbestinventarisatie, heb je grotere kans om te verkopen. Een asbestinventarisatie is altijd verplicht als er inderdaad asbest in je pand aanwezig is.

Asbestinventarisatie kan je zelf uitvoeren

Je kan moeilijk zelf aantonen dat er asbest aanwezig is in je woning of op je erf. Asbest kan in verschillende kleuren en verschillende vormen aanwezig zijn. Het is dus nog nooit verstandig om zelf te proberen aan te tonen dat asbest in je woning hebt. Ook kan je het niet zelf verwijderen. Dit kan je het beste aan specialisten over laten.