Duurzaam

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een houtkachel?

Warmte, gezelligheid en sfeer: een houtkachel biedt het je allemaal. Daarnaast kan het een echte eyecatcher in je woonkamer zijn. Als je een houtkachel wil aanschaffen, is het van belang om op verschillende dingen te letten. Denk bijvoorbeeld aan het vermogen van de kachel, de aansluiting van de kachel, maar ook het type houtkachel voor in je huis. We geven je een aantal tips die jou kunnen helpen met het kiezen van een houtkachel.  

 

Afvoerkanaal 

Om een houtkachel in je huis te kunnen plaatsen, is het van belang dat je huis beschikt over een schoorsteen, de verbrandingslucht moet immers worden afgevoerd. Als dit niet het geval is, moet er een mogelijkheid zijn om een kanaal naar boven te trekken. Een houtkachel heeft altijd een rookkanaal nodig. Daarom is de aanwezigheid van een rookkanaal, of de mogelijkheid om een rookkanaal aan te leggen, essentieel.  

 

Vermogen 

Niet te warm, maar ook zeker niet te koud. Het vermogen van de kachel bepaald hoe je het maximale uit je houtkachel kan halen. Vaak kiezen mensen voor een kachel met een te hoog vermogen. Dit resulteert in een te warme woonruimte. Een ander bijkomend probleem is dat de kachel hierdoor nooit optimaal kan branden, dat zorgt voor zwarte ruiten van de kachel en schadelijke uitstoot. Het vermogen van de kachel (de hoeveelheid warmte die het produceert), wordt in kilowatt vermeld.  

 

Type 

Houtkachels zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten. Ga voor jezelf na wat voor een type houtkachel je graag wil. Past het bij de inrichting van je huis? Hoe groot moet de kachel zijn? Dit zijn vragen waar je goed over moet nadenken bij het aanschaffen van een houtkachel. Ook het materiaal van de houtkachel is belangrijk om mee te nemen in de keuze. Een houtkachel van gietijzer is bijvoorbeeld goedkoper, maar een kachel van speksteen houdt langer de warmte vast. Daarnaast speelt budget hierin misschien ook een rol. De prijzen voor houtkachels variëren van €500,- tot €12.000,-. 

 

Houtsoorten 

Zodra de houtkachel is geïnstalleerd, heb je hout nodig om de kachel te laten branden. Er zijn verschillende soorten haardhout die je kunt gebruiken om je huis te verwarmen. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van berken-, beuken-, eiken-, of essenhout. Op de website van 123Natuurproducten vind je verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor je houtkachel.